Besparen op je maandlasten

Je hebt al geruime tijd een hypotheek bij NIBC Direct. Wat kun je zelf nog doen om je maandlasten te verlagen. Wij hebben het op een rijtje gezet.

3 tips

 • Lagere tariefklasse

  Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan wordt de hoogte van je rente meestal bepaald door de risicoklasse waarin je zit. Die risicoklasse is weer afhankelijk van de verhouding tussen de woningwaarde en je hypotheekschuld. Hoe hoger die schuld is ten opzichte van de woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse en de opslag op de rente die je betaalt. Bekijk hieronder hoe je naar een lagere tariefsklasse kan.

 • Extra aflossen

  Een andere manier om je maandlasten te verlagen, is extra aflossen op je hypotheek. Je kunt eenmalig een groter bedrag aflossen, of elke maand of elk jaar een beetje. Zo verlaag je geleidelijk je maandlasten. Bij NIBC Direct mag je 15% per jaar vergoedingsrentevrij aflossen. Heb je een NIBC Direct Extra Hypotheek dan mag je 100% vergoedingsrentevrij aflossen uit eigen middelen.

 • Oversluiten

  Is oversluiten interessant voor mij? Door je hypotheek opnieuw af te sluiten met een lagere hypotheekrente, profiteer je van lagere maandlasten. Je hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek, met de lagere actuele rente, afsluit. Dat kan bij je NIBC Direct of een andere hypotheekverstrekker.

Vrouw Aan Tafel Met Telefoon Bovenaanzicht

Hoe kom ik in een lagere tariefklasse?

Als je al een tijdje een hypotheek hebt en dus al aardig wat hebt afgelost, kan het zo zijn dat je inmiddels in een lagere risicoklasse hoort. Uniek bij NIBC Direct is dat jouw rentetarief automatisch meedaalt bij aflossen. Omdat je aflost op jouw lening wordt het risico voor de bank kleiner. Dat beloont NIBC Direct met een lager rentetarief. Oftewel door jouw maandelijkse aflossing wordt je rente dus ook automatisch lager en dalen je maandlasten.

Als je woning in waarde is gestegen, kun je wellicht ook in een lagere tariefklasse komen. De waarde die bij ons bekend is, kun je zien in de online omgeving MijnNIBCDirect onder het tabblad Woning. Hier staat de datum van waardebepaling en het bedrag. Is je woningwaarde hoger dan het bedrag in MijnNIBCDirect, dan kun je ons een Calcasa desktop taxatie sturen of een nieuw taxatierapport aanleveren. Je mag 1 keer per jaar een nieuwe Calcasa desktop taxatie of taxatierapport aanleveren. Na ontvangst beoordelen wij of je in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse. Een lagere tariefklasse is niet van toepassing wanneer op dit moment de hypotheekschuld al lager is dan 65% van de bij ons bekende marktwaarde.

Loopt je rentevasteperiode binnenkort af? Dan kies je een nieuwe rente en rentevasteperiode. Wij bepalen dan automatisch opnieuw je tariefklasse. Bekijk hier onze rentetarieven.  

Lagere rente bij NIBC Direct: Hoe werkt dat?

 • Je kunt de hypotheekrente aanpassen tijdens de rentevaste periode bij NIBC Direct. Je kunt inloggen in je online omgeving MijnNIBCDirect. Bij het tabblad Hypotheek aanpassen, kun je een nieuwe rentevaste periode kiezen. In veel gevallen moet je hiervoor wel een vergoeding betalen.

  Door extra af te lossen val je automatisch in een lagere risicoklasse. Omdat je aflost op jouw lening wordt het risico voor de bank kleiner. Dat beloont NIBC Direct met een lager rentetarief. Oftewel door jouw maandelijkse aflossing wordt je rente dus ook automatisch lager. Ook extra aflossen doe je gemakkelijk in de NIBC Direct hypotheken app via iDeal. 

Log in op MijnNIBCDirect
Hypotheek App Login Left Transparent

Plan een afspraak

Maak eenvoudig, gratis en op jouw gewenst moment een afspraak met een onafhankelijke hypotheek adviseur.

 • Afspraak maken met Advitas

  • Eerste afspraak is altijd gratis.
  • Onafhanklijke advies met hypotheken van 30 verschillende aanbieders.
  • Adviesgesprek wanneer het jou het beste uitkomt en gewoon bij jouw thuis.
 • Afspraak maken met De Hypotheker

  • Eerste afspraak is altijd gratis.
  • Onafhankelijk advies met hypotheken van 40 verschillende aanbieders.
  • Adviesgesprek op locatie of online. Met meer dan 180 vestigingen altijd in de buurt.
 • Vind zelf een adviseur

  • Kies uit honderden onafhankelijke adviseurs.
  • Onafhankelijk advies en hypotheken van verschillende aanbieders.
  • Kosten per advies verschillen per hypotheekkantoor.