• Home
  • Hypotheek informatie
  • Happy Home Index 2018

NIBC Direct vroeg zich af hoe Nederlanders denken over hun hypotheek en onderzocht dit voor het tweede jaar met de Happy Hypotheek Index. Hierin ondervroegen wij ruim 1000 Nederlanders* met een hypotheek naar de tevredenheid over de lening. Nederlanders zijn erg tevreden over hun hypotheek. Zo’n 63% van de woningeigenaren geeft hun hypotheek een 8 of hoger. Opvallend in deze tijd is dat 82% aangeeft dat de krapte op de woningmarkt geen effect heeft op hun huidige woonsituatie.

Goede fit
Woningeigenaren zijn vooral happy dat de hypotheek goed aansluit bij de huidige situatie (70%). Ook denkt ruim de helft (51%) dat hij voordelig uit is met zijn hypotheek. Voor 1 op de 2 Nederlanders is de lage rente de reden om de hypotheek met een 7 of hoger te beoordelen. Net zoals vorig jaar scoren degenen met een recent afgesloten hypotheek (tot twee jaar geleden) of juist de langstlopende hypotheken (langer dan 20 jaar) het hoogst (respectievelijk een 8 en 8,1). Hoewel we dus tevreden zijn over onze hypotheek, hebben we er zelf weinig kaas van gegeten. Want de ondervraagden geven hun kennis van hypotheken een gemiddeld rapportcijfer van een 6,4. Bijna een kwart (22,7%) geeft zichzelf zelfs een rapportcijfer van een 5 of lager. En over de kennis van de partner zijn we nog kritischer, want 35,7% geeft de partner een rapportcijfer van een 5 of lager.  

Nederland is erg positief over eigen woning en waarde
Het overgrote deel van de Nederlanders (78%) verwacht dat hij of zij de woning snel kan verkopen. Daarbij denkt ruim driekwart (76%) dat de woning meer waard is geworden én hetzelfde percentage verwacht dat er ook veel vraag naar de woning is. Echter gaan we bij de verkoop van de woning toch voor zekerheid, want nog niet eens de helft (47%) zou het aandurven om eerst een nieuwe woning te kopen voordat de oude is verkocht.

We hebben veel over voor ons droomhuis
We zijn gelukkig met onze huidige woning, want ongeveer een derde zou bij een eventuele verhuizing het liefste de gehele woning mee willen verhuizen. Om ons nieuwe droomhuis te kunnen bekostigen zijn we bereid om op grote aankopen zoals een auto, caravan of televisie (62%) te besparen. Opvallend is dat we daarvoor nog liever in het donker en in de kou gaan zitten (45%) dan te besparen op onze vakantie (42%).

Happy Home index 2018