• Home
  • Hypotheek informatie
  • Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek

Al meer dan 120 jaar bestaat er hypotheekrenteaftrek. De laatste jaren is er wel veel veranderd. Wij leggen je graag uit hoe het tegenwoordig zit.

Belastingvoordeel voor woningeigenaren

Hypotheekrenteaftrek in het kort: de kosten die je als bezitter van een eigen huis hebt, mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Daar valt dus ook de betaalde hypotheekrente onder. Toch is het vandaag de dag niet meer zo zwart/wit als het voorheen was.

Hypotheekrenteaftrek: alleen bij aflossen

In 2013 zijn de belastingregels namelijk aangepast. Als je nu een nieuw huis koopt, kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je de volledige hypotheek annuïtair of lineair aflost in maximaal 30 jaar. Hier kun je dus rekening mee houden als je een nieuwe hypotheek afsluit.

De regels van hypotheekrenteaftrek

De regels voor de hypotheekrenteaftrek zijn best streng. Je mag alleen de rente aftrekken over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van je huis als het je hoofdverblijf is. Oftewel: niet voor je tweede huis waarin je alleen je vakanties doorbrengt. Verder ben je verplicht om bij de verkoop van je huis de eventuele overwaarde te gebruiken als investering in je volgende koophuis. 

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Het berekenen van je hypotheekrenteaftrek is vrij ingewikkelde. Daarbij staan o.a. je inkomen, de WOZ-waarde van je huis, het eigenwoningforfait, de hoogte van je hypotheek en de bijbehorende hypotheekrente centraal. Voor een goede berekening van de hypotheekrenteaftrek raden we je aan om met een onafhankelijke adviseur om tafel te gaan. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Vind een adviseur bij jou in de buurt.