• Home
  • Hypotheek informatie
  • Maandlasten hypotheek

Maandlasten hypotheek berekenen

Bij de aankoop van een huis zijn de maandlasten van je hypotheek van groot belang. NIBC Direct heeft een online tool ontwikkeld waarmee je een schatting kunt maken van de bruto maandlasten van je hypotheek. Hiermee kun je direct je bruto hypotheeklasten berekenen.

Let op: de inschatting van de maandlasten wordt gemaakt op basis van een annuïtaire hypotheekvorm. Het kan voor jouw situatie dus anders zijn. Wij raden je altijd aan een persoonlijk advies op maat te laten maken door een onafhankelijke adviseur.

De lasten van je hypotheek

Voor nieuwe hypotheken kun je alleen onder bepaalde voorwaarden de rente aftrekken. Je moet de hypotheek in 30 jaar aflossen volgens een annuïtair schema. De lineaire en annuïtaire hypotheek zijn daarom nu de meest aantrekkelijke hypotheekvormen.

Maandlasten hypotheek (annuïtair)

Bij een annuïtaire hypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. In het begin betaal je veel rente en los je weinig af. Gedurende de looptijd betaal je steeds minder rente en los je meer af. Aan het eind van de looptijd is je gehele hypotheek afgelost. Als je gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek dan zijn je netto maandlasten in het begin laag en later lopen de maandlasten op.

Maandlasten hypotheek (lineair)

Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks hetzelfde bedrag af. Je betaalt alleen rente over het niet afgeloste deel. In het begin zijn je maandelijkse lasten hoog, maar nemen af naarmate je meer aflost. Aan het eind van de looptijd is je gehele hypotheek afgelost.

Bekijk hier de video voor extra uitleg.

Meer weten over de maandlasten van je hypotheek?

Vind een adviseur bij jou in de buurt.

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link