• Home
  • Hypotheek informatie
  • Studieschuld & hypotheek

Studieschuld & hypotheek: zo zit het

De regels over een hypotheek afsluiten met een studieschuld zijn de afgelopen jaren nogal eens veranderd. Laten we daarom direct duidelijk zijn over de huidige stand van zaken: ja, je kunt een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Er zijn wel veel factoren die hierbij meespelen. Een onafhankelijke adviseur vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn. Wil je vast een inschatting van de kosten per maand? Dat kan! Direct je bruto maandlasten van je hypotheek berekenen.

Studieschuld telt minimaal mee bij afsluiten hypotheek

Het grote voordeel van een lage hypotheekrente is dat het effect van een studieschuld op je hypotheek maar heel minimaal is. Heb je een studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015), dan telt hij voor 0,75% mee in de lastenberekening voor je hypotheek. Heb je een studieschuld die na 1 juli 2015 is afgesloten, dan telt hij slechts voor 0,45% mee. Bij een studieschuld na 1 juli 2015 heb je 30 jaar de tijd om deze af te lossen.

De hypotheekverstrekker bekijkt ook je terugbetalingsgedrag. De beoordeling van je studieschuld op je hypotheek verloopt dus net als bij je andere schulden. De overige factoren blijven allemaal gelijk: het aankoopbedrag van je nieuwe woning, hoe hoog je inkomen is en wat de huidige hypotheekrente is.

Meer weten over studieschuld & hypotheek?

Vind een adviseur bij jou in de buurt.

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link