Koop je eerste huis

Je hebt eindelijk jouw droomhuis gevonden! Hoe nu verder? Hoeveel geld kun je lenen en welke hypotheek past bij jou? En wat betekent dat voor jouw maandlasten? Ook als je nog op zoek bent naar een nieuwe woning zijn dit belangrijke vragen. Hieronder vind je een praktisch stappenplan ter voorbereiding van de aankoop van jouw eerste huis. 

Onze tips en stappen bij jouw zoektocht:

 • Hoe wil je eigenlijk wonen?
  Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Wordt het een appartement of een huis met een tuin? Een bestaand huis of een nieuwbouwwoning? En ook belangrijk: welke regio, stad en buurt spreken je aan? Zijn er voorzieningen in de buurt? Woon je er rustig of hou je meer van wat drukte? Een heleboel vragen om goed over na te denken. Zet jouw eisen en wensen eens op papier en bedenk hoe haalbaar ze zijn. Hoe concreter en realistischer jouw woonwensen zijn, hoe meer kans dat je het huis vindt dat bij je past. 
 • Afspraak maken met een adviseur

  Voordat u jouw zoektocht start naar jouw droomhuis, is het verstandig  te weten hoe je er financieel voor staat. Hoeveel kan je lenen en welke hypotheek past bij jou? Ga uit van het bedrag dat je per maand kunt en wilt uitgeven aan jouw hypotheek. Zo hou je rekening met jouw levensstijl en jouw gezinssituatie. Roep gerust deskundige hulp in! Een persoonlijke hypotheekadviseur helpt je jouw financiële situatie inzichtelijk te maken. Deze adviseur rekent uit hoeveel je precies kunt lenen en geeft je advies op maat over de hypotheek die bij je past.

 • Schakel een makelaar in

  Als je weet hoeveel je wilt en kunt lenen, overweeg dan eens te gaan praten met een makelaar. Deze weet precies wat er te koop staat in jouw gewenste omgeving en helpt je bij jouw zoektocht op de woningmarkt. Hij draagt geschikte woningen aan, regelt bezichtigingen en schat de waarde in van een huis. Een aankoopmakelaar onderhandelt voor je en begeleidt de oplevering van jouw nieuwe woning indien je dat wenst. Wat dat kost? Veel makelaars vragen voor deze diensten een percentage van de uiteindelijke koopprijs. Andere makelaars vragen vaste bedragen voor hun diensten.

 • Jouw droomhuis gevonden?
  Droomhuis gevonden op internet? Ga uiteraard ook altijd persoonlijk kijken. Liefst bij verschillende woningen. Een huis zien en ervaren is toch anders dan een huis zien op papier of op een beeldscherm. Bekijk goed of het huis in goede staat verkeert. Maak aantekeningen of foto's. Let bijvoorbeeld op lekkage. Heb je gebreken gevonden? Vraag dan jouw makelaar om uitleg.
 • Bouwtechnische keuring
  Koop je een wat ouder huis? Laat dan een bouwtechnisch rapport opmaken. Je kan dit vóór of na het uitbrengen van een bod doen. Een specialist kijkt dan grondig naar de technische staat van de woning. Zij zien vaak veel meer dan jij. In het rapport lees je of er belangrijke mankementen zijn aan de woning. Wel zo verstandig.
 • Bieden en onderhandelen

  Als je het huis graag wilt, is het verleidelijk direct de vraagprijs te bieden. Dat is niet altijd slim. Bied altijd minder dan je uiteindelijk wil betalen. Het uitbrengen van een eerste bod is altijd spannend. Misschien accepteert de verkoper uw bod direct. Meer waarschijnlijk begint nu het spel van onderhandelen. Een verkoper of makelaar geeft dan aan dat jouw bod te laag is. Blijf kalm, reageer niet te snel! Denk na over jouw financiële ruimte en doe een tegenbod. Een makelaar helpt je eventueel bij de onderhandelingen. Wanneer de verkoper jouw bod eenmaal accepteert, dan zit hij hieraan vast. Je hebt zelf - als koper - nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Leg bij het uitbrengen van een bod op een huis altijd de volgende zaken vast:

  • De uiterste datum van oplevering;
  • Een exacte beschrijving van wat je koopt;
  • De mogelijkheid de koop te ontbinden wanneer je binnen een bepaald aantal weken geen financiering kunt krijgen voor het bedrag dat je nodig hebt;
  • De mogelijkheid de koop te ontbinden wanneer uit de bouwtechnische keuring noodzakelijke kosten naar boven komen die hoger zijn dan een bepaald bedrag. 
 • Onderteken het contract
  Ben je samen tot een akkoord gekomen? Een mondeling akkoord telt hierbij ook. Lees voor het tekenen van het koopcontract deze eerst even goed door. Natuurlijk ook de kleine lettertjes. Zorg ervoor dat alle afspraken en voorwaarden erin staan, voordat je tekent. In het koopcontract staat in ieder geval wat je precies koopt, wanneer de datum van overdracht is en wat de ontbindende voorwaarden zijn.
 • Laat een taxatie doen
  Praktisch alle hypotheekverstrekkers, ook NIBC Direct, vragen je om een taxatierapport. Een erkend taxateur stelt dit rapport op. De kosten voor taxatie kan je aftrekken van de belasting. In het taxatierapport komt de marktwaarde naar voren, welke gebruikt wordt voor de inschaling in welke tariefklasse uw hypotheek valt en daarmee samenhangend de te betalen hypotheekrente.
 • Teken jouw hypotheekaanvraag
  NIBC Direct beoordeelt jouw hypotheekaanvraag snel. Vanaf het moment dat wij alle benodigde stukken van jouw adviseur ontvangen hebben, beoordelen wij jouw aanvraag binnen één tot drie weken. De hypotheekofferte is vier maanden geldig. Deze periode is niet verlengbaar. Als jouw adviseur de offerte voor een NIBC Direct Hypotheek heeft ontvangen, zal hij deze met je bespreken. Je hebt vanaf de offertedatum drie weken de tijd om deze te ondertekenen. Deze data staan duidelijk vermeld in jouw offerte. Dit proces kan bij iedere hypotheekverstrekker verschillen. Laat je dus goed adviseren. Een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt kun je eenvoudig hier vinden. 
 • Zoek een notaris
  De notaris regelt de verschillende aktes. Is het een bestaand huis? Dan kies je zelf de notaris. Als je gekozen hebt voor een nieuwbouwwoning, sluit je de koop bij een projectnotaris. De tarieven van notarissen lopen uiteen, vraag dus van tevoren om een offerte. Zo maak je de juiste keuze en bespaar je geld. Gaat je in jouw nieuwe huis ook voor het eerst samenwonen? Denk dan ook aan een samenlevingscontract
 • De oplevering van jouw nieuwe huis
  Controleer jouw huis nog even voorafgaand aan het bezoek aan de notaris. Neem iemand mee met een technische achtergrond. Heb je gekozen voor een nieuwbouwwoning? Laat dan bij de oplevering een opleveringsinspectie doen. Vaak komen er dan nog wat gebreken naar voren. Bij de notaris neem je alle opgestelde akten door. En wanneer je alles hebt ondertekend, ben je de trotse bezitter van jouw nieuwe huis.