Maandlasten hypotheek berekenen

  * Verplicht in te voeren
+/- 0 eur
Je maximale hypotheek
Let op: dit is een indicatie op basis van een annuïtaire lening. Ga voor advies op maat altijd naar je hypotheekadviseur.
+/- 0 eur
Je bruto maandlasten

Als je een hypotheek gaat afsluiten, wil je natuurlijk weten wat je mogelijkheden zijn. Om hier een helder beeld van te krijgen, is het goed om je maandlasten voor de hypotheek te berekenen. Niet alleen krijg je zo een gedegen inzicht in je gemiddelde maandlasten voor de hypotheek; je kunt ook meteen je maximale hypotheek berekenen.

Maar waaruit bestaan de maandlasten van je hypotheek en hoe weet je met hoeveel maandlasten je te maken krijgt? We vertellen je alles wat je wil weten als je de maandlasten van je hypotheek gaat berekenen. Lees je mee?

Waar bestaan maandlasten uit?

Als je je maandlasten gaat berekenen, dan is het goed om te weten waar de maandlasten voor een hypotheek uit bestaan. De maandlasten zijn afhankelijk van de hypotheekvorm die je afsluit. Bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek is het zo dat de maandlasten van je hypotheek uit twee delen bestaan. De hypotheekrente en de daadwerkelijke aflossing van je hypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de eerste jaren vooral veel rente. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast deel af. De hypotheekkosten per maand hangen af van de aflossingsvorm maar ook van andere factoren. Bijvoorbeeld hoe lang je de rente vastzet, maar ook van de looptijd en de hoogte van je inkomen.

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandlasten bestaan uit alleen rente. Houd er wel rekening mee dat de rente bij deze hypotheekvorm vaak hoger is. En, je maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek zijn dan misschien wel lager, maar je zit wel vast aan de maandelijkse rentebetaling totdat je aflost.

En ook dat aflossen moet natuurlijk een keer gebeuren. Een aflossingsvrije hypotheek kan dus aantrekkelijk lijken als je de maandlasten voor je hypotheek gaat berekenen, maar hoeft dat onder de streep niet altijd te zijn, laat je dus altijd goed adviseren door een hypotheekadviseur.

Gemiddelde maandlasten hypotheek

De kosten voor een hypotheek per maand zijn natuurlijk voor iedereen anders. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt naar veel verschillende factoren gekeken. Zo wordt er niet alleen gekeken naar wat je maximaal kunt lenen, maar ook naar wat je maximaal wil lenen.

Naast de maandlasten voor je hypotheek heb je namelijk ook te maken met andere vaste lasten, zoals energiekosten, gemeentelijke heffingen en (woon)verzekeringen te maken.

Als een professional je ondersteunt met het berekenen van de maandlasten voor je hypotheek, dan houdt hij/zij rekening met alle factoren. Dat is maar goed ook, want elke hypotheek is anders zo worden op individuele wijze de maandlasten voor de hypotheek berekend.

Bruto-maandlasten naar netto

Als je je maandlasten van je hypotheek gaat berekenen, is het goed om rekening te houden met het verschil in bruto- en netto-hypotheeklasten.

Bruto-maandlasten hypotheek berekenen

Het brutobedrag van je maandlasten is het bedrag dat je maandelijks aan je geldverstrekker betaalt. Over de bruto-maandlasten moet nog inkomstenbelasting worden berekend. Doordat je een woning bezit, moet je een bedrag optellen bij je belastbare inkomen. Dit heet het eigenwoningfortrait. Gelukkig zijn er ook voordelen. Zo kun je in de meeste gevallen de hypotheekrente aftrekken.

De bruto-maandlasten van je hypotheek bestaan uit de aflossing van de hypotheek zelf en de aflossing van de hypotheekrente. De hypotheekrente wordt berekend over het nog openstaande hypotheekbedrag. Doordat je maandelijks aflost, wordt de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt iedere maand iets lager.

De hoogte van de hypotheekrente die je betaalt, hangt af van allerlei factoren. Zo kun je te maken krijgen met een risico-opslag. Over het algemeen geldt: hoe meer je leent, hoe hoger de risico's en dus de opslag. Bij NIBC Direct is het zo dat als jij aflost je automatisch in een lagere risicoklasse valt waardoor je rente automatisch daalt. Zo belonen wij jou voor het aflossen!

Netto-maandlasten hypotheek berekenen

De netto hypotheeklasten zijn de lasten die overblijven nadat de belasting is berekend. Doorgaans zijn de netto maandlasten lager dan de bruto maandlasten. Als je de nettolast van je hypotheek wil berekenen tel je het belastingnadeel op bij de bruto maandlasten en trek je het belastingvoordeel ervan af.

Hypotheek berekenen online

Als je een hypotheek gaat afsluiten, dan wil je natuurlijk weten met welke maandlasten je te maken krijgt. Hoe hoog je uiteindelijke maandlasten worden, hangt af van:

 • Het bedrag dat je leent
 • De hypotheekvorm
 • Hoeveel je aflost
 • De looptijd

Wil je weten hoeveel je kunt lenen? Bereken je maandlasten online en heb binnen 1 minuut inzicht met onze handige tool.

Maandlasten hypotheek berekenen: doe het professioneel!

Een hypotheekadviseur geeft je een berekening op maat, zodat je precies weet met hoeveel maandlasten je te maken krijgt. Omdat het fijn is om alles op een rijtje te hebben, heb je als klant bij NIBC Direct toegang tot ons online portal. Hierin kun je precies zien wat je maandelijkse kosten (incl. maandelijkse rente en aflossing) zijn en kun je alles eenvoudig bijhouden in het hypotheekoverzicht. Extra aflossen gaat via iDeal ook heel makkelijk via onze app.

NIBC Direct heeft jarenlange ervaring. De onafhankelijke hypotheekadviseurs waar wij mee werken helpen je graag bij het berekenen van de maandlasten voor je hypotheek. Het eerste gesprek is vaak gratis. Zet de puntjes op de i van je berekening en maak vandaag nog een afspraak!

 • Afspraak maken met Advitas

  • Eerste afspraak is altijd gratis.
  • Onafhanklijke advies met hypotheken van 30 verschillende aanbieders.
  • Adviesgesprek wanneer het jou het beste uitkomt en gewoon bij jouw thuis.
 • Afspraak maken met De Hypotheker

  • Eerste afspraak is altijd gratis.
  • Onafhankelijk advies met hypotheken van 40 verschillende aanbieders.
  • Adviesgesprek op locatie of online. Met meer dan 180 vestigingen altijd in de buurt.
 • Vind zelf een adviseur

  • Kies uit honderden onafhankelijke adviseurs.
  • Onafhankelijk advies en hypotheken van verschillende aanbieders.
  • Kosten per advies verschillen per hypotheekkantoor.