Wat betekent het als je huis onder water staat en wat zijn dan je opties?

artikel 3.5.JPG

Op deze onrustige woningmarkt staat de waarde van je huis nooit vast. Het kan dus zomaar gebeuren dat jouw hypotheek hoger is dan de waarde van je huis op het moment dat je het wil verkopen. Dan staat het ‘onderwater’. En deze onderwaterwereld is een stuk minder mooi dan wat je tegenkomt tijdens het snorkelen.

Wanneer moet ik actie ondernemen?
Blijf je in je huis wonen? Dan is er niet zo veel aan de hand. Misschien stijgt de woningwaarde binnen een paar jaar wel weer. Maar er zijn 3 situaties waarin je iets moet doen met het feit dat je huis onderwater staat.

Je wil verhuizen
Als je oude huis onderwater staat, kan dit ervoor zorgen dat je met een restschuld blijft zitten. Lees hier hoe je ervanaf komt.

Je wil gewoon van je restschuld af
Voorlopig ga je nergens heen, maar het idee dat je huis onderwater staat en je misschien wel een restschuld boven het hoofd hangt vind je niet fijn. Daarom wil je graag zorgen dat je huis weer ‘boven water’ komt te staan. Dat doe je door meer af te lossen op je hypotheekschuld.

Je wil oversluiten
Je wilt graag oversluiten naar een goedkopere hypotheek. Omdat de rente zo laag staat, kunnen je maandlasten op die manier omlaag en dat betekent dat je meer geld overhoudt om je hypotheek af te lossen (en dus die restschuld voor kan zijn). Klinkt als een goed idee, maar het lukt niet altijd: niet alle banken staan te springen om jou een hypotheek te verstrekken als je huis onderwater staat.

Kan mijn huis bij de koop al onder water staan? 
Ja, als je de hypotheek hoger is dan de koopprijs dan staat je huis eigenlijk al onderwater. Omdat in 2008 door de crisis de prijzen heel hard kelderden, kwamen er een heleboel huizen onderwater te staan. Veel mensen sloten bij de koop een hogere hypotheek af dan wat de woningwaarde was. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de woningwaarden in augustus 2016 gemiddeld met 6% gestegen ten opzichte van 2015. Dit is de sterkste stijging in 14 jaar en geeft veel huisbezitters de kans om de boel weer boven water te krijgen.

De bank financiert niet meer dan 100% van je woningwaarde dus dan kan je huis niet meer bij aankoop al onder water staan. Een mooi begin!


Wat nog meer...