Wat moet ik met al die nieuwe hypotheekproducten?

De hypotheekmarkt is volop in beweging. Niet alleen qua rente en prijzen, maar anno 2017 worden er steeds meer pogingen gedaan om de markt te innoveren met nieuwe producten. NIBC’s Saskia Buursink en Maarten Scholtheis geven hun visie op deze ontwikkelingen.

Misschien heb je weleens gelezen over de mogelijkheid om online hypotheken afsluiten, het crowdfunden van je hypotheek, of het afsluiten van een familiehypotheek (meefinancieren in het huis van een kind). Allemaal leuke ideeën, maar werken deze vormen wel?

Wat vindt NIBC van al deze (aanstaande) nieuwkomers?
Maarten: Innovatie is goed en nodig, maar er zitten nog heel wat haken en ogen aan de vernieuwende hypotheekproducten. NIBC is in 1947 opgericht om het land te heropbouwen en we blijven een rol spelen in de ontwikkeling van het land. Dus natuurlijk gaan we mee met de tijd en we houden de markt nauwlettend in de gaten. Er is zo veel mogelijk! We willen meedoen met de vernieuwing, maar pas als alle kinderziektes uit producten zijn en alles naar behoren werkt. Je moet de klant altijd vooruit helpen, niet verder de problemen in.

Neem nou investeringsfondsen, die bieden soms ook hypotheken aan. Maar pas op, want een buitenlandse investeerder heeft weinig loyaliteit met dit land. Hoe lang blijft zo’n partij actief in de Nederlandse markt? Rendement kan hun hoogste prioriteit worden en je kunt wel raden wat er dan met jouw rente gebeurt...

Welke nieuwe hypotheekproducten biedt NIBC?
Maarten: Anno 2017 wordt er van alles gedigitaliseerd, ook bij ons, want dat kan enorm handig zijn. Documenten als de Kadaster-inschrijving en inkomstenverklaringen van klanten kunnen prima online worden verstuurd, daar heb je geen plastic mapjes meer voor nodig.

Saskia: Wij gaan niet op korte termijn online hypotheken aanbieden, maar je kunt inderdaad steeds meer online regelen. Denk ook aan zelf extra aflossen, zonder daarvoor naar de bank te hoeven gaan of te bellen. Dat wordt steeds verder uitgebreid. Maar een hypotheek online afsluiten? Nee, daar ziet NIBC geen heil in.

Maarten: Adviseurs en intermediairs zijn namelijk het allerbelangrijkst: vroeg of laat in het proces moet je op hen kunnen terugvallen.

Saskia: Concurrentie is gezond en houdt je scherp. Kredietverstrekkers bedienen allemaal een ander deel van de markt. NIBC richt zich bijvoorbeeld onder meer op mensen die niet zo makkelijk een hypotheek kunnen krijgen, zoals zzp’ers en mensen met een restschuld, van wie het huis onder water staat. Wij blijven dus lekker bij de ‘traditionele’ productportefeuille, als je het zo wilt zeggen. Daar helpen we de klanten het beste mee.


Wat nog meer...
  • Hoe wordt bepaald hoeveel ik kan lenen.JPG

    Hoe wordt bepaald hoeveel ik kan lenen?

  • Welke stappen moet ik doorlopen om een hypotheek aan te vragen.JPG

    Welke stappen moet ik doorlopen om een hypotheek aan te vragen?

  • Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt

    Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt?