Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt?

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt

Je kunt zeggen wat je wil over de huizenmarkt, maar saai is het er nooit. Soms zakt ‘ie in elkaar en dan trekt hij weer aan, zoals nu het geval is. Ga je net beginnen aan je avontuur in deze achtbaan? We geven een update van de laatste ontwikkelingen.

De recessie waar we in 2008 in gleden is (op papier) voorbij. We hebben weer meer te besteden en dus gaan er ook meer mensen op jacht naar een nieuw stulpje: de woningmarkt trekt aan.

Wat betekent een aantrekkende woningmarkt?
Door de dalende hypotheekrente en de economische groei is het voor de nieuwkomer op de huizenmarkt aantrekkelijk om geld in stenen te steken. Onder meer daardoor stijgen de huizenprijzen. 

Ook na de jaarwisseling zet de huizengekte door, is de voorspelling. Tegelijkertijd worden er steeds minder bouwvergunningen uitgegeven, omdat de bouwwereld tijdens de crisis een achterstand heeft opgelopen en die is nog lang niet ingehaald. Per jaar moeten er zeker 80.000 huizen in elkaar worden gezet en de teller staat nu op 50.000. Gevolg: te weinig nieuwbouw en krapte op de woningmarkt.

Hoe hard stijgen die huizenprijzen dan?
In mei 2014 is de gekte begonnen en dat is nooit meer opgehouden. Vooral in de Randstad schieten de huizenprijzen met een noodvaart door de daken, met regio Amsterdam voorop: de afgelopen twaalf maanden werden huizen daar een kwart (!) duurder. En dat heeft natuurlijk invloed op het gemiddelde, want de prijzen in Nederland als geheel gingen heel wat minder hard: het afgelopen jaar stegen die met zo’n 5%.

Augustus 2016 was een topmaand voor wie de stenen in de etalage wilde zetten. Prijzen stegen met 6 procent, de sterkste stijging in veertien jaar.

Hoge huizenprijzen zijn ook goed nieuws wanneer je huis onder water staat, want je woning wordt meer waard. Begin 2013 was van 36% van de Hollandse huizen de waarde lager dan de lening, begin 2016 was dat nog maar 22,5%.

Wat kan ik verder verwachten?
Voor huiseigenaren in de hoogste belastingschijf zakt de hypotheekrenteaftrek in 2017 naar 50%. Verder mag je nog maar 1% van de koopsom extra lenen voor bijkomende factuurtjes. Het inkomen van de partner mag voor 60% worden meegerekend, in plaats van de helft (wat nu het geval is).

Belastingvrij schenken  mag nu tot €53.016, maar in 2017 kan er nog meer in de spaarpot , want dit maximumbedrag stijgt naar €100.000 en mag in een periode van drie jaar tijd worden gegeven. De gelukkige moet meerderjarig en onder de 40 jaar zijn en het bedrag besteden aan het huis of de aflossing van hypotheek of restschuld.

Het vervangen van de fundering is een duur geintje. Om huiseigenaren daarbij te helpen komt er een funderingsfonds voor de leningen. Nul-op-de meter-woningen, dus huizen die meer energie opwekken (door bijvoorbeeld zonnepanelen) dan verbruiken, mogen in 2017 €25.000 optellen bij de maximale hypotheek: €2.000 minder dan in 2016.


Wat nog meer...

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link