Hoeveel hypotheek kan je krijgen als gepensioneerde?

Kan je een hypotheek aanvragen na je pensioen?

Als je met pensioen bent, kan het nog steeds mogelijk zijn om een hypotheek af te sluiten. Maar het kan wel wat lastiger zijn dan wanneer je nog in loondienst bent. Daarom heeft NIBC Direct een hypotheek speciaal voor senioren. In deze blog geven we je wat meer informatie over het aanvragen van een hypotheek als je met pensioen bent.

Senioren hypotheek voor huis

Je pensioeninkomen

Het inkomen dat je ontvangt uit je pensioen kan van invloed zijn op het bedrag dat je kunt lenen. Het kan zijn dat je een lager inkomen hebt dan toen je nog werkte, waardoor het mogelijk is dat je minder hypotheek kan krijgen. Dit kan vooral een probleem zijn als je een hypotheek wilt afsluiten voor een hoger bedrag. Daarnaast kan het type pensioen dat je ontvangt van invloed zijn op het bedrag dat je kunt lenen.

 

Aflossingsvrije hypotheek na pensioen

Als je met pensioen bent, is het ook mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Dit houdt in dat je gedurende de looptijd alleen rente betaalt en niet aflost op de lening. Deze vorm van hypotheek kan voordelig zijn als je lagere maandlasten wilt hebben. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat je aan het einde van de looptijd van de hypotheek nog steeds de lening moet aflossen.

 

Let op je hypotheekrenteaftrek

Als je met pensioen bent en een hypotheek afsluit, kan het zijn dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt dan wanneer je nog in loondienst bent. Het kan namelijk zijn dat je in een lagere belastingschijf terechtkomt, waardoor je minder aftrek hebt. Dit kan invloed hebben op je maandlasten, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven.

 

Je maximale hypotheek berekenen met pensioen

Het is belangrijk om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen als je met pensioen bent. Dit kun je berekenen door te kijken naar je pensioeninkomen, eventuele andere inkomsten en je uitgaven. Het is verstandig om hierbij ook rekening te houden met de hogere hypotheekrente die je kunt krijgen als je met pensioen bent. Door je maximale hypotheek te berekenen, weet je waar je aan toe bent en kun je samen met jouw hypotheekadviseur een passende hypotheek afsluiten.

 

Als je met pensioen bent en een hypotheek wilt afsluiten, is het dus belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Je pensioeninkomen, het type hypotheek dat je afsluit en de hypotheekrenteaftrek zijn allemaal zaken om goed over na te denken. Door je goed te laten informeren en je maximale hypotheek te berekenen, kun je wellicht toch de hypotheek afsluiten die bij jou past.

Persoonlijk advies nodig?

NIBC Direct hecht veel waarde aan een goed hypotheekadvies en werkt daarom met onafhankelijke hypotheekadviseurs. 

Via onze website kun je een afspraak maken, het eerste (oriëntatie)gesprek is vaak gratis. Download onze checklist met handige tips voor een eerste hypotheekgesprek, zo ga je goed voorbereid op pad.

7Q4A4806 Bewerkt

Relevante blogs