Terug

Met welke kosten moet ik als huiseigenaar rekening houden?

Hypotheek Gebouw Met Gekleurde Palen

Huren? Je kunt net zo goed meteen je geld door de wc spoelen! Kopen is veel voordeliger!’, hoor je wel eens. Veel te kort door de bocht natuurlijk, maar inderdaad: met een eigen huis bouw je iets op. Maar als het dak gaat lekken of er moet opnieuw geschilderd worden, is de rekening voor jou. Welke kostenposten heb je als huiseigenaar naast de hypotheek?

Download hier een handig overzicht met alle kosten en maak direct duidelijk welke kosten voor jouw situatie gelden.

Servicekosten
Als een pand in losse appartementen is gesplitst, moet er een Vereniging van Eigenaren worden opgericht. De huiseigenaren zijn automatisch lid. Sommige VvE’s bestaan uit honderd(en) appartementen, sommige maar uit drie. Leden dragen maandelijks iets bij, ook wel servicekosten genoemd. Wat er precies uit die pot wordt betaald verschilt per VvE, maar het heeft allemaal te maken met beheer en onderhoud (denk aan schilderwerk, electra in het trappenhuis, verzekeringen).

Staat jouw huis in Amsterdam? Sinds 1 oktober betaal je drinkwater niet meer via de VvE, maar rechtstreeks aan Waternet.

De hoogte van de servicekosten verschilt per VvE. Tussen een paar tientjes tot ver boven de 100 euro.

Belasting
Over een eigen huis betaal je eigenwoningforfait (inkomstenbelasting), onroerendezaakbelasting (ozb), gemeentelijke belasting (riool- en afvalstoffenheffing), waterschapslasten en bij nieuwbouw een omgevingsvergunning (beter bekend als bouwvergunning). De hoogte van al deze lasten hangt af van de Waardering Onroerende Zaken (WOZ)-waarde van je huis. Tarieven kun je opvragen bij de gemeente.

Woonverzekeringen
Je wil er liever niet aan denken, maar als je huis afbrandt of wordt leeggeroofd, wil je wel goed verzekerd zijn. Zorg daarom voor de juiste papieren: een inboedelverzekering (je spullen), een aansprakelijkheidsverzekering, een opstalverzekering (voor schade bij inbraak, brand of storm) en in sommige gevallen een woonlastenverzekering voor het geval dat je ineens arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Sommige verzekeraars bieden combinaties van deze verzekeringen aan.

Gas/water/licht
Misschien betaal(de) jij in je huurwoning wel ‘inclusief’, maar als huiseigenaar gaat die vlieger natuurlijk niet op. Facturen voor gas, water en elektra vallen bij jou op de mat. De hoogte hangt af van het aantal bewoners, de grootte van het huis en de tarieven van energieleverancier, maar ook de staat van het huis (denk aan isolatie) speelt een rol.

Alles kan kapot. Geeft je vaatwasser het op? Is de cv-ketel aan het einde van zijn latijn? Dat wordt een nieuwe kopen! Trekt de wc niet meer door? De loodgieter komt hem niet gratis repareren. Het is slim om regelmatig wat geld opzij te zetten voor deze onaangename verrassingen.

Erfpacht
Een huis koop je niet altijd met de grond waarop het gebouwd is. Deze is soms (nog) in bezit van iemand anders en dan betaal je een vergoeding aan de gemeente of de grondeigenaar: de erfpachtcanon. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Als de erfpachtperiode afloopt, kan die canon flink omhoog gaan. Daarom kun je de erfpacht ook afkopen. Dit is niet aftrekbaar, maar als je hiervoor een lening aangaat is de rente over die lening dat vaak wel.