Starterslening aflossen

Om starters op de woningmarkt te helpen, heeft de overheid de Starterslening bedacht. Als je je eerste koopwoning niet helemaal zelf kunt financieren omdat je bruto inkomen te laag is, dan is dit een handige aanvulling op je hypotheek. Uiteraard moet je wel de Starterslening aflossen, net zoals dat voor je hypotheek geldt. Wij vertellen je graag hoe dit werkt.

Aflossing en rente

Je Starterslening heeft een maximale looptijd van 30 jaar. In die periode moet je de lening afgelost hebben. Gelukkig hoef je daar niet meteen mee te beginnen, want de eerste drie jaar betaal je géén rente en aflossing.

De afbetaling van je Starterslening gebeurt annuïtair. Dat betekent dat het maandbedrag altijd even hoog is. Alleen de verhouding tussen rente die je betaalt en aflossing van de lening wisselt. De eerste jaren betaal je vooral veel rente en daarna meer aflossing. Tussentijds kun je jouw Starterslening aflossen (geheel of gedeeltelijk) zonder dat je daarvoor een boete hoeft te betalen. Een andere voorwaarde van de lening is dat je hem volledig moet aflossen zodra je gaat verhuizen.

De rente die je betaalt over de Starterslening wordt standaard vastgezet voor 15 jaar. De basis voor je rentepercentage is het actuele rentetarief op het moment van aanvraag. Na de rentevastperiode volgt een nieuwe vastzetting van de rente voor de rest van de looptijd.

Meer weten over het aflossen van een Starterslening?

Overleg met een onafhankelijke financieel adviseur over jouw specifieke situatie. Vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.