Starterslening berekenen

Het kan gebeuren dat je niet genoeg bruto inkomen hebt om je eerste koopwoning helemaal te kunnen financieren. In dat geval kun je ter aanvulling op je hypotheek in sommige gemeenten een Starterslening aanvragen. Die biedt je net iets meer financiële ruimte voor de aankoop van je eerste eigen huis.

Vooraf kun je globaal je Starterslening berekenen, zodat je weet waar je ongeveer op kunt rekenen. Wij leggen je graag uit hoe dit werkt.

Heel veel variabelen

Niet alle gemeenten doen mee met de Starterslening. En niet iedereen komt ervoor in aanmerking in de gemeentes die wel meedoen. Informeer dus eerst naar de mogelijkheden en voorwaarden in jouw gemeente.

Wil je jouw Starterslening berekenen, dan komen daar heel veel variabelen bij kijken. Gaat het bijvoorbeeld over de aankoop van een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Wat is de koopsom en hoeveel kost het verbeteren of aanpassen van de woning? Moet je jaarlijks een erfpachtcanon betalen? Dat zijn de woningaspecten die meespelen.

Je persoonlijke financiële gegevens bepalen de rest van de berekening. Je hebt daarvoor je bruto jaarinkomen en dat van je eventuele partner nodig, net als het belastbaar inkomen in box 3. Daarmee kan een berekening worden gemaakt voor jouw Starterslening.

Meer weten over een Starterslening berekenen?

Een onafhankelijke financieel adviseur kan precies uitrekenen wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie. Vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.