Voorwaarden Starterslening

Als de financiering van je eerste koopwoning net te krap lijkt, kun je gebruikmaken van de Starterslening om toch genoeg geld te kunnen lenen. Maar dan moet je wel eerst voldoen aan bepaalde voorwaarden voordat je tot aankoop over kunt gaan. Wij vertellen je graag over de voorwaarden van een starterslening.

Alleen voor starters en 'herstarters'

Koop je voor het eerst zelfstandig een koopwoning, dan ben je een starter en kom je in aanmerking voor een Starterslening. Of je nu alleen of met een  partner een huis koopt. Ook wanneer je doorstroomt van een huurwoning naar je eerste koophuis, of wanneer je jouw eigen huurwoning koopt, voldoe je aan de voorwaarden voor de lening. Zogenaamde ‘herstarters’ kunnen ook in bepaalde situaties aanspraak maken op een Starterslening, bijvoorbeeld na een scheiding.

Andere voorwaarden voor een Starterslening:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn;
  • De woning in kwestie moet je zelf gaan bewonen;
  • De gemeente waar jij gaat wonen biedt de Starterslening;
  • De koopsom van de woning mag niet hoger zijn dan €310.000,- zonder energiebesparende voorzieningen of €328.600,- met energiebesprende voorzieningen.;
  • Je bent verplicht om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Niet elke gemeente verstrekt startersleningen. Bovendien gelden er per gemeente andere voorwaarden. Laat je daarom goed voorlichten over de mogelijkheden.

Meer weten over de voorwaarden van een Starterslening?

Vraag een onafhankelijke financieel adviseur hoe het in jouw gemeente zit en in jouw specifieke situatie. Vind een adviseur bij jou in de buurt.