Terug

Waarom is aflossen belangrijk?

Hypotheek Achtertuin Met Veranda En Tuinmeubelen

Tijd voor een nieuwe auto? Zin in vakantie? Dan klinkt het heel prettig, zo’n een aflossingsvrije hypotheek. Want dat betekent dat je maandlasten laag zijn. Maar je snapt natuurlijk dat je dat bedrag vroeg of laat en linksom of rechtsom zal moeten betalen.

Voor wie is aflossen gunstig?
Sinds 2013 is het als starter op de huizenmarkt minder gunstig om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Maar aflossen op je hypotheek is niet onverstandig, want aflossen is een win-win-situatie:

 • schuld en rentelast voor de hypotheekgever neemt af;
 • de bank krijgt zijn geld geleidelijk terug en loopt hierdoor minder risico.

Door af te lossen op je hypotheek groeit je eigen vermogen en krimpt je schuld. En dat is goed nieuws. 

Is het verstandig om extra af te lossen?
Als je je huis verkoopt en de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je woning, zit je met een restschuld. En dat wil je niet. Dus als je huis ‘onder water staat’, zoals dat heet, is het handig om extra af te lossen of zelf te sparen. Bij NIBC Direct kun je 15% van de oorspronkelijke hoofdsom van het leningdeel aflossen.

Laat je altijd goed adviseren over extra aflossen, want eenmaal afgelost kun je dat geld niet terughalen. Je kunt later wel opnieuw geld lenen voor een grote aankoop, maar de rente van deze lening is alleen aftrekbaar als die gebruikt is voor de verbouwing of onderhoud van je huis.

Ontdek onze aflosvormen

 • Annuïtair

  Bij een annuïtaire hypotheek betaal je een vast bedrag per maand dat uit een deel rente en een deel aflossing bestaat. Zolang het rentepercentage en de looptijd niet wijzigen, blijft dit bedrag gelijk. Klik hier voor meer informatie over een annuïtaire hypotheek.

 • Lineair

  Kies je voor een lineaire hypotheek, dan betaal je maandelijks aflossing en een deel rente. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.Klik hier voor meer informatie over een lineaire hypotheek.

 • Aflosvrij

  Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum alleen rente betaalt. Omdat je niet aflost, moet je de lening op de einddatum in één keer aflossen. Je hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde, tenzij je ervoor kiest om onderweg aflossingen te doen. Klik hier voor meer over een aflosvrije hypotheek.

Bekijk de video
Hypotheek Bovenkant Vakantiehuisjes