Waarom is aflossen belangrijk?

Tijd voor een nieuwe auto? Zin in vakantie? Dan klinkt het heel prettig, zo’n een aflossingsvrije hypotheek. Want dat betekent dat je maandlasten laag zijn. Maar je snapt natuurlijk dat je dat bedrag vroeg of laat en linksom of rechtsom zal moeten betalen.

Voor wie is aflossen gunstig?
Sinds 2013 is het als starter op de huizenmarkt minder gunstig om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Maar aflossen op je hypotheek is niet onverstandig, want aflossen is een win-win-situatie:

  • schuld en rentelast voor de hypotheekgever neemt af;
  • de bank krijgt zijn geld geleidelijk terug en loopt hierdoor minder risico.

Door af te lossen op je hypotheek groeit je eigen vermogen en krimpt je schuld. En dat is goed nieuws. 

Is het verstandig om extra af te lossen?
Als je je huis verkoopt en de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je woning, zit je met een restschuld. En dat wil je niet. Dus als je huis ‘onder water staat’, zoals dat heet, is het handig om extra af te lossen of zelf te sparen. Bij NIBC Direct kun je 15% van de oorspronkelijke hoofdsom van het leningdeel aflossen.

Laat je altijd goed adviseren over extra aflossen, want eenmaal afgelost kun je dat geld niet terughalen. Je kunt later wel opnieuw geld lenen voor een grote aankoop, maar de rente van deze lening is alleen aftrekbaar als die gebruikt is voor de verbouwing of onderhoud van je huis.