Dames en heren, er is sprake van een his-tó-risch lage hypotheekrente!, riep men in 2014. En één jaar later kopten de kranten precies hetzelfde. Maar het kon dus nog gekker, want ook in 2016 werd er een record gevestigd. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat die percentages een hele tijd zo naar beneden doken?
De lage hypotheekrente wordt mede veroorzaakt de lage Euribor-rente. Dit is het rentepercentage waartegen de belangrijkste Europese banken geld aan elkaar uitlenen en komt tot stand door vraag naar en aanbod van geld. Die zijn weer mede afhankelijk van economische omstandigheden, zoals de (verwachtte) groei van de economie en de hoogte van de inflatie.
De Europese Centrale Bank wil graag de economie in Europa stimuleren en gebruikt hiervoor de inflatie als maatstaf. Nu deze (te) laag is, proberen zij de vraag naar geld groter te maken. De rente waartegen banken bij de Europese Centrale Bank kunnen lenen, is dus ook laag en de Euribor-rente hierdoor ook. Banken kunnen relatief goedkoop geld lenen en dus ook goedkoop hypotheken verstrekken.
Gaat de hypotheekrente binnenkort weer stijgen?
In 2016 is de inflatie nog steeds te laag, dus de kans is groot dat de Euribor (en daarmee de hypotheekrente) voorlopig niet gaat stijgen.
Ook wordt er gekeken naar de economische groei: want een lage rente stimuleert de economie. En die economie groeit, maar nog niet hard genoeg om de rente op te kunnen schroeven.
Dat is gunstig voor mij als huizenkoper!
Ja, maar let op: niets is zo onvoorspelbaar als de rente. Want niet alleen inflatie en economische groei spelen een rol. Om een crisis zoals die in 2008 voor te zijn, hebben banken onderling afgesproken om grotere buffers aan te houden. Minder geld om uit te lenen kan leiden tot schaarste en bij schaarste gaat de rente weer omhoog.
Kan ik dus beter een lange rentevastperiode kiezen?
Dat is moeilijk te zeggen. Het hangt heel erg van jouw persoonlijke situatie af. Een kortlopende rente kan een goed idee zijn als jij voldoende eigen geld hebt waarmee je de eventueel stijgende rentelasten kunt betalen, of als je relatief lage hypotheeklasten hebt in verhouding tot je inkomen, of wanneer er een flinke promotie van de baas aan zit te komen.
Dus ja, wat is wijsheid? Wie de afgelopen jaren voor een langere periode vastlegde, had achteraf gezien beter een variabele rente kunnen kiezen. Maar ja, wat zegt dat over de toekomst? Natuurlijk, je zou zeggen dat de rente niet nóg verder kan zakken, maar je weet het: dat riepen ze vorig jaar ook. En het jaar daarvoor ook...
Lange rentevastperiodes zijn vaak duurder voor jou, maar dan weet je wel zeker dat je maandlasten blijven wat ze zijn. Je kiest voor zekerheid voor de langere termijn, en dat kan een hoop grijze haren schelen.