Inloggen
Verbouwen
Hypotheken 01 jan. 0001 00:00 CEST

Waaruit bestaat een hypotheek voor bestaande bouw?

Bouwtekeningen uitvogelen, ruimtes indelen, je tuin ontwerpen. Natuurlijk is het gaaf om je eigen huis te (laten) ontwerpen, maar het kan wel voor wat grijze haren zorgen. Een iets kleinere verbouwing (of nog beter: een huis waar je zo je meubels in kunt zetten) is ook wel lekker. Waarop moet je letten bij een bouwdepot in je hypotheek voor bestaande bouw?

Je tekent een overeenkomst voor het huis en klaar ben je. Voor een huis dat al bestaat betaal je ‘kosten koper’: dat betekent dat bepaalde kosten voor de koper zijn, jij dus.

Waaruit bestaat kosten koper?
Uiteraard de koopsom zelf, het bedrag dat jij betaalt voor het huis. Verder zit daarin de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), taxatiekosten, makelaarskosten, advies- of bemiddelingskosten van de hypotheek, eventueel hypotheekadvies, de transportakte (document waarmee eigendom van een woning officieel wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar), eventueel bouwkundige keuring door een deskundige (wel een aanrader, zeker bij wat oudere bouw) en Nationale Hypotheek Garantie, indien van toepassing.

In totaal kun je met gemak zo’n 6% van de koopsom bij de verkoopprijs optellen. Die kunnen in verhouding wel lager uitvallen dan bij nieuwbouw, omdat je kunt onderhandelen over de prijs van het huis. Daarbij betaal je geen bouwrente. Maar let op: bestaande bouw brengt vaak veel eerder onderhoudskosten met zich mee dan nieuwbouw. Houd daar ook rekening mee in je maandbudget.

Kan ik ook te maken krijgen met een bouwdepot?
Jazeker. Als je je huis een metamorfose wil (of moet) geven. Bij het tekenen betaal je voor het huis zonder verbouwing, maar je sluit een hypotheek af voor de waarde van het huis na de verbouwing. Het bedrag wat je nodig hebt om te verbouwen gaat in het depot en daarvan worden de kosten voor de verbouwing betaald.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht