Inloggen
Hypotheek Nieuwbouwwijk
Hypotheken 01 jan. 0001 00:00 CEST

Wat als de bouw uitloopt?

Helemaal zelf beslissen hoe je huis eruit komt te zien is te gek. Maar de kans dat dat ene tegeltje ineens niet leverbaar is (of iets veel ergers, een brakke fundering) ligt altijd op de loer en kan de hele planning in de war schoppen. Wat zijn in dat geval je rechten en plichten?

In de bouwovereenkomst staat een termijn voor de aannemer, vaak uitgedrukt in een x aantal ‘werkbare werkdagen’. Een werkdag wordt als onwerkbaar gebombardeerd als er buiten de aansprakelijkheid van de bouwer meer dan vijf uur niet kan worden gewerkt. Dat geldt in ieder geval voor alle feestdagen en vakantiedagen, maar ook als het onmenselijk hard vriest of stormt. Meestal houdt de bouwer dit zelf keurig netjes bij.

Wat moet ik doen als ik vermoed dat de bouw gaat uitlopen?
Het is belangrijk dat je de startdatum van de bouw zwart op wit hebt. Is de deadline in zicht, maar staat je huis nog op losse schroeven? Vraag hoeveel werkbare werkdagen de bouwer heeft geteld (laat het narekenen als je twijfelt). Als hij inderdaad de bouwtijd heeft overschreden, heb je vaak recht op schadevergoeding.

Waarborggarantie
Je kunt het beste een huis kopen met een garantie- en waarborgregeling van SWK, Woningborg of BouwGarant. Deze garandeert dat je huis wordt afgebouwd als de bouwer failliet gaat en neemt bijkomende kosten op zich. Ook wordt de kwaliteit van het bouwsel de eerste zes jaar gegarandeerd. Let erop dat je het certificaat ontvangt vóór de overdracht van de grond bij de notaris. Heb jij die regeling? Let op:

Weet je de geplande opleverdatum?
Stuur de bouwer een aangetekende brief, waarin staat dat je hebt geconstateerd dat hij de woning te laat oplevert. Je hebt recht op de schadevergoeding die in het contract is opgenomen en gaat deze verrekenen met de termijnen die je nog moet betalen voor de bouw.

Gaat de bouwer steigeren na het lezen van de brief? Dan heb je twee opties:

  1. Als de bouwer dreigt het huis niet op te leveren omdat je de schadevergoeding verrekent met de laatste termijnen, kun je betalen onder protest. Stuur de bouwer een aangetekende brief, waarin staat dat je recht blijft houden op de schadevergoeding. Het voordeel is dat je wel de sleutel krijgt, het nadeel is dat je je geld moet zien terug te krijgen. En mocht de bouwer failliet gaan, dan kun je waarschijnlijk fluiten naar je centen.
  2. Je kunt de sleuteloverdracht eisen als de schadevergoeding erg hoog is en de bouwer failliet dreigt te gaan. Verreken de vergoeding met de laatste termijn en vraag om de sleutel. Stuur wel eerst een ingebrekestelling (overleg met een juridisch adviseur of rechtsbijstandsverzekeraar hoe dat werkt). Kort gezegd betekent dit dat de bouwer een tweede kans krijgt. Stuur een aangetekende brief met een redelijke termijn om alsnog te betalen of de sleutel af te geven. Zo niet, wordt er een procedure gestart. Of dat zin heeft, hangt onder andere af van je rechtspositie en het financiële belang.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht