Terug

Wat betekenen de actuele rentestanden voor mij?

Hypotheek Gebouw Geel

Hypotheekrentes zijn net kinderen in een speeltuin. Lastig bij te benen, want ze staan nooit lang stil. Bijna iedere dag klimmen of dalen ze een stukje. Aanbieders werken allemaal met eigen rentes en rentevastperiodes. Maar wat betekent al die schommelingen voor jouw maandlasten?

Hoge rente heeft impact op de betaaldbaarheid van een koopwoning. Maar sinds de crisis in 2008 en de economische malaise die ons allemaal te pakken kreeg heeft de Europese Centrale Bank de rente al een paar keer naar beneden geschroefd om de economie te stimuleren.

Ga ik voor vaste of variabele rente?
Of jij profiteert van die wispelturigheid hangt er maar net vanaf: heb jij met de bank een variabele rente afgesproken, of staat ‘ie voor een bepaalde periode vast? Met een variabele rente dein je mee in de renteschommelingen: daalt de rente, daalt jouw maandlast en andersom. Soms is dat dus verdraaid prettig, maar als de rente pardoes omhoog schiet, moet je op de blaren zitten. Dus wil je zekerheid hebben over je maandlasten, ga je voor een rentevastperiode.

Mag ik extra aflossen in de rentevaste periode?
Ja, maar soms zit daar wel een wel vergoeding voor vervroegde aflossing aan vast. Afhankelijk van je hypotheekverstrekker mag je jaarlijks 10 tot 20 procent van de lening zonder vergoeding aflossen en sommige banken rekenen helemaal geen vergoeding voor vervroegde aflossing met eigen middelen.

Vergoeding? Een lening aflossen is toch goed?
Zeker, maar als jij eerder aflost, heeft de hypotheekverstrekker wel kosten gemaakt voor het verstrekken van de lening, maar ontvangen ze minder rente dan je eigenlijk had afgesproken. Of je de hypotheekverstrekker een vergoeding moet betalen hangt af van de hoogte van jouw hypotheekrente.

Oké, op jacht naar de aanbieder met de laagste rente dus!
Dat zou je denken, maar dat is niet per se de beste manier. Helemaal niet zelfs. De hoogte van de rente is namelijk net zo goed afhankelijk van de rentevaste periode, de hypotheekvorm, wel of niet NHG en je persoonlijke situatie.