Terug

Wat betekenen de nieuwe BKR-regels voor mijn hypotheekaanvraag?

Hypotheek Flat Rood Balkons

Krediet op je creditcard, rood staan: werkelijk alles wat ook maar een beetje op een lening lijkt (of zou kunnen worden), wordt nu geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Betekent dit dat je dan 1-0 achter staat bij het verkrijgen van een hypotheek?

Wacht even, wat is het BKR eigenlijk?
Het Bureau Kredietregistratie houdt kredieten van de Nederlandse burger bij. En dat zijn niet alleen lopende leningen, maar ook iedereen die de mogelijkheid heeft om te lenen (creditcardhouders, rekeninghouders die rood kunnen staan). Maar geen paniek: geregistreerd staan betekent op zichzelf niets. Pas als een lening niet is betaald, kom je op de ‘zwarte lijst’.

En wat is er nu veranderd?
Vanaf 1 december 2016 zijn de criteria voor een BKR-registratie aangescherpt. Ook doorlopende kredieten vanaf 250 euro die langer dan een maand lopen, worden geregistreerd (voorheen was dat vanaf 500 euro en met een looptijd langer dan drie maanden).

Van mensen met een BKR-registratie worden alle leningen, opties voor leningen en eventuele betalingsachterstanden vastgelegd. Deze nieuwe regel betekent dat bijna iedereen geregistreerd gaat worden, want ook als je ‘maar’ 500 euro rood kunt staan ben je ‘een bekende’ van het BKR.

En als ik als ‘negatief’ sta geregistreerd krijg ik geen hypotheek?
Kredietverstrekkers checken jouw kredietwaardigheid. En inderdaad, als jij een lening niet hebt betaald kan dat vervelende gevolgen hebben voor je hypotheekaanvraag. Rood staan, al is het ‘maar’ 500 euro, kán leiden tot een lagere hypotheek voor jou, soms zelfs tot 2800 euro. Dit geldt overigens alleen in het geval van een maximale hypotheek.

Geldverstrekkers vragen jou sowieso naar de kleinere schulden en kredieten. Het verschil is alleen dat ze nu kunnen nagaan of het antwoord klopt. Die vraag wordt niet voor niets gesteld: een hypotheek is een flinke lening en die moet je wél kunnen betalen.

Wat moet ik doen om dit te voorkomen?
Het is handig om je registraties op te vragen. Het zou zomaar kunnen dat daar negatieve meldingen bij staan, zonder dat je je daar bewust van bent. Betaal al je schulden af, dan is er niets aan de hand. En gelukkig kun je de mogelijkheid tot rood staan met een mailtje of druk op de knop uitzetten.