Inloggen
NIBC 04
Hypotheken 01 jan. 0001 00:00 CEST

Wat doet een hypotheekadviseur en hoe vind ik een goede?

Het to do-lijstje voor je hypotheekaanvraag begint al aardig lang en ingewikkeld te worden. Maar geen nood, je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Een goede hypotheekadviseur leidt je door hoeveelheid documenten, wetten en financiële plaatjes heen.

Wat doet een hypotheekadviseur voor mij?
Een hypotheekadviseur geeft financieel deskundig advies over hypotheken en helpt je om een hypotheek te vinden die bij jou past. Hiervoor zal hij of zij eerst jouw financiële situatie in kaart brengen en vragen wat je toekomstplannen zijn. Heb je een kinderwens? Ga je straks minder werken? Of ga je binnenkort met pensioen? Op basis van jouw financiële situatie onderzoekt een hypotheekadviseur of je in aanmerking komt voor een (NHG-)hypotheek en of je bepaalde verzekeringen of misschien een overbruggingshypotheek nodig hebt.

Om een passend hypotheekadvies te maken, gaat de hypotheekadviseur aan de slag met het bekijken van verschillende mogelijkheden. Hij berekent bijkomende kosten, bekijkt productvoorwaarden van geldverstrekkers en vergelijkt rentestanden. Met een hypotheekadvies weet je precies wat een hypotheek je maandelijks gaat kosten en wat de voorwaarden zijn.

Als je samen met je adviseur een keuze hebt gemaakt uit de geschikte geldverstrekkers vraagt de adviseur het renteaanbod aan. Ga je akkoord met het renteaanbod, dan stuurt de hypotheekadviseur dit samen met alle benodigde documenten terug naar de geldverstrekker. Hij houdt voor je in de gaten wanneer je dossier is verwerkt en vertelt het je als je hypotheek akkoord is, dan kun je het definitieve hypotheekaanbod tekenen en retour sturen! De hypotheekadviseur sluit de hypotheek dus online af. Een belangrijk moment dus. Daarna neemt de notaris contact met je op om een afspraak te maken om de hypotheek te passeren.

Wat kost hypotheekadvies?
Meestal betaal je voor hypotheekadvies en bemiddeling een vast bedrag voor het hele traject. De prijs voor advies ligt tussen de 1.500 en 3.000 euro, maar dit is afhankelijk van de hypotheekadviseur en van jouw situatie. Sommige adviseurs werken op uurbasis, het tarief varieert tussen de 80 en 175 euro.

Vraag ook naar de kosten van wijzigingen tijdens de looptijd van je hypotheek. Bijvoorbeeld voor een tweede hypotheek, of een nieuwe rentevastperiode. Ook deze kosten variëren per adviseur.

Is hypotheekadvies aftrekbaar?
De kosten voor advies over de hypotheek zelf zijn meestal wel aftrekbaar, advieskosten voor bijbehorende verzekeringen weer niet.

Kan ik de kosten meefinancieren in de hypotheek?
Dit kan alleen als het totale kostenplaatje dan niet te hoog wordt ten opzichte van je inkomen en de waarde van je woning. Is dat wél het geval en kun je de kosten niet ineens uit eigen zak betalen? Vraag de hypotheekadviseur dan naar de mogelijkheden van gespreide betaling.

Hoe vind ik een goede adviseur?
Vraag naar ervaringen van vrienden of familie, kijk in de buurt en bekijk vergelijkingssites. Zoek op de websites van de adviseurs hun dienstverleningsdocument op: daarin staat wat ze voor je kunnen doen, wat het kost en of ze alle producten voor je kunnen vergelijken. Informeer of je een gratis oriënterend gesprek kunt hebben. De beste adviseur bestaat niet, maar er zijn veel goede onafhankelijke hypotheekadviseurs. Bekijk deze pagina voor meer informatie over onze aanbieders.

Hypotheekadviseurs moeten zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft) en hebben een vergunning nodig. Check bij AFM of de adviseur die jij wilt wel de juiste papieren heeft.

En wat als er in de looptijd van mijn hypotheek iets verandert?
Een adviseur moet jou gedurende de looptijd van de hypotheek op de hoogte houden van veranderingen die met zijn advies of jouw hypotheek te maken hebben, of als wetten en regels veranderen die voor jou gevolgen hebben. Maar het is ook verstandig om de adviseur op de hoogte te brengen als er veranderingen plaats vinden in jouw situatie. Ook als je huis onder water staat en je dreigt te blijven zitten met een restschuld bij verkoop kan de hypotheekadviseur helpen.

En als ik niet tevreden ben over het advies?
Als een gesprek met de hypotheekadviseur zelf niets oplevert of niet naar wensen is, kun je binnen drie maanden een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De hypotheekadviseur moet daar dan wel bij aangesloten zijn, dus let daarop bij je selectie. Naar de rechter stappen kan ook, maar dat kost veel tijd en geld. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Vraag dan eerst je verzekeraar om hulp.

Zoeken naar...

Geen resultaten beschikbaar, verfijn je zoekopdracht