Terug

Wat gebeurt er als mijn inkomen verandert?

Hypotheek Interieur Muur Roze En Stoel

Je hypotheek is gebaseerd op je inkomen dat je hebt op het moment van afsluiten. Maar het zit er dik in dat je leven met de jaren verandert: nieuwe liefde, nieuwe baan, hoger salaris, of juist lager. Het is goed mogelijk dat door zo’n stijging of daling van je inkomen je hypotheekrente ook verandert.

Ik verdien minder dan eerst, wat nu?
Als je je baan kwijtraakt, arbeidsongeschikt wordt, als ZZP’er een minder goed jaar draait of ervoor kiest om parttime te gaan werken, daalt je inkomen. Dat betekent vaak dat de broekriem moet worden aangehaald. Hetzelfde geldt als het inkomen van je partner verandert. Want waarschijnlijk heb je minder te besteden, terwijl je maandlasten gelijk blijven óf zelfs hoger worden.

Als je inkomen lager wordt, wordt de hypotheekrenteaftrek dat ook. En dan zullen je netto hypotheeklasten stijgen. Dat is niet leuk, maar zo werkt het wel. Bij een lager inkomen kan een lager percentage belastingvoordeel horen. Dezelfde bruto lasten met een lager belastingvoordeel zorgt voor hogere netto lasten.

Heb je geregeld dat je elke maand een voorlopige teruggave krijgt? Dan moet je even scherp zijn als je inkomen verandert. Het kan zijn dat je te weinig betaalt en dat wordt pas ná je belastingaangifte verrekend. Bij een stabiel inkomen gaat dat niet om hele grote bedragen, maar als je inkomen opeens veel lager wordt kan dat rauw op je dak vallen.

Wat je kunt doen? Zorgen dat je een buffertje hebt is slim. En verder kun je je verzekeren tegen dit soort situaties. Een woonlastenverzekering bijvoorbeeld keert uit als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt om je hypotheeklasten te kunnen betalen. Ook kun je bij afsluiten van je hypotheek kijken of je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie. Als je je hypotheek niet kunt betalen door echtscheiding, overlijden of werkloosheid springt de NHG bij.

Ik verdien meer dan eerst, wat nu?
Het is een beetje vreemd, want hoe meer je gaat verdienen, hoe goedkoper je kunt wonen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger het percentage dat je aan belasting moet betalen. En dus ook: hoe hoger je inkomen, des te groter je belastingvoordeel. De hypotheekrente mag je namelijk aftrekken van je belastbaar inkomen.