Terug

Wat is hypotheekrente?

Hypotheek Bovenkant Woning Rood

Hypotheekrentes die historisch laag staan of door het dak schieten, woningmarkten die opkrabbelen en instorten: het is een regelmatig onderwerp van gesprek. Maar wat houdt die rente nou precies in?

De hypotheekrente is de rente die je over je hypotheek betaalt. Tot zover geen abracadabra. Maar deze kan vaststaan of variabel zijn en ook het percentage kan per afgesloten hypotheek behoorlijk verschillen.

Wie/wat bepaalt de hoogte van de rente?

De verstrekker 
De bank gebruikt spaargeld om jouw hypotheek te financieren. Dat is vaak niet genoeg, dus er wordt bijgeleend op de internationale geld- en kapitaalmarkten. De bank betaalt hier rente over. Ook de bijkomende kosten (administratie, risico-opslagen, e.d.) worden doorberekend aan de hypotheekgever. De optelsom van deze onderdelen leidt tot een rente voor jou.

Risico 
De grootte van het risico dat de hypotheekverstrekker loopt beïnvloedt de hoogte van de rente. Want wat nou als dat jij het geleende geld niet terug kunt betalen? Hoe meer jij leent ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Gevolg: een hogere rente. Wij werken met verschillende tariefklasses:

  1. tot en met 65% van de marktwaarde
  2. tot en met 80% van de marktwaarde
  3. tot en met 95% van de marktwaarde
  4. tot en met 106% van de marktwaarde
  5. tot en met 115% van de marktwaarde
  6. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 
Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met NHG beperk je de financiële risico’s van een eigen koopwoning, bijvoorbeeld als je financiële situatie ineens drastisch verandert.

Inkomen
Banken zien graag vaste arbeidscontracten bij aanvragers van een hypotheek. Overigens ook met een tijdelijk arbeidscontract kan je een hypotheek verkrijgen. In dat geval vraagt de bank extra zekerheden, zoals een intentieverklaring van je werkgever. Heb je een flexibel inkomen dan verhoogt dit het risico van de geldverstrekker en daardoor mogelijk het rentepercentage.

Voorwaarden
Er zit verschil in de hypotheekvoorwaarden van aanbieders. Bijvoorbeeld wel/niet boetevrij aflossen bij verhuizing of dalrente, door het verschil in voorwaarden kan de rente hoger of lager uitvallen. Laat je daarom goed adviseren bij het afsluiten van een hypotheek.

Winstmarge 
Een bank is niet zomaar een plek waar je geld kunt halen: het zijn commerciële bedrijven die winst willen maken. In je rentebedrag zit dan ook winstopslag verwerkt. 

Waarom is die rente nou zo belangrijk?
Omdat de hypotheekrente directe invloed heeft op de maandlasten van een koper, heeft het ook invloed op de huizenprijzen, lagere rente betekent meestal een stijging van de huizenprijzen en andersom.