Wat zijn de verschillende hypotheekvormen?

Hypotheek Bovenkant Vakantiehuisjes

Vroeger konden huizenkopers kiezen uit een scala aan hypotheekvormen, maar de aflossingsvrije variant is uit het startersassortiment gehaald. Wie voor het eerst een hypotheek afsluit en gebruik wil maken van de hypotheekrenteaftrek, kan sinds 2013 uit twee vormen kiezen.

Wat zijn mijn opties? 
Bij de volgende twee hypotheken los je maandelijks (in sommige gevallen jaarlijks) stukjes af.

Annuïteitenhypotheek 
Dit is een lening die je (met rente) in delen terugbetaalt. De hoofdrol wordt gespeeld door de annuïteit: het maandbedrag. Zolang je rente vaststaat (rentevastperiode), staat het bruto maandbedrag dat ook. Het maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin los je een beetje af en gedurende de looptijd wordt dat steeds meer. Omdat je elke maand een stukje aflost, wordt je hypotheekschuld steeds lager en betaal je minder rente. Minder rente betekent meer ruimte om steeds meer af te lossen.

Het belastingvoordeel dat hypotheekrenteaftrek heet krijg je alleen over de rente, niet over de aflossing. En inderdaad, omdat je minder rente gaat betalen, wordt dat bedrag bij een annuïteitenhypotheek steeds lager. Zolang de hypotheekrente gelijk blijft, blijven de bruto maandlasten dat ook. Maar je netto maandlasten gaan door die steeds lagere hypotheekrenteaftrek elke maand een beetje omhoog.

Lineaire hypotheek
Het enige verschil met de annuïteitenhypotheek is dat niet het bedrag van de aflossing verandert, maar de rente. Die wordt steeds lager. En daarmee de maandlasten ook, zowel bruto als netto. Klinkt ideaal, maar je begint met een hoger maandbedrag. Elke maand los je een gelijk bedrag van de hypotheekschuld af: de totale hypotheeksom gedeeld door het aantal maanden dat je wilt uittrekken voor het aflossen.

Het is dus maar net wat je prettig vindt: een gelijkblijvend (annuïteit) of aflopend (lineair) maandbedrag. Voor beide hypotheekvormen geldt dat je nooit met een restschuld kunt blijven zitten, omdat de lasten zo zijn berekend dat je woning aan het eind van de rit is afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek 
De naam zegt het al: je betaalt bij deze vorm alleen rente. Je bouwt dus ook geen vermogen op om de hypotheekschuld af te lossen en als je zelf niet af en toe een zak geld naar de bank brengt, blijft de schuld altijd precies even hoog. Dan moet je bij de verkoop het hele bedrag in een keer ophoesten.

Vergelijk onze aflosvormen

  • Annuïtair

    Bij een annuïtaire hypotheek betaal je een vast bedrag per maand dat uit een deel rente en een deel aflossing bestaat. Zolang het rentepercentage en de looptijd niet wijzigen, blijft dit bedrag gelijk. Klik hier voor meer informatie over een annuïtaire hypotheek.

  • Lineair

    Kies je voor een lineaire hypotheek, dan betaal je maandelijks aflossing en een deel rente. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.Klik hier voor meer informatie over een lineaire hypotheek.

  • Aflosvrij

    Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum alleen rente betaalt. Omdat je niet aflost, moet je de lening op de einddatum in één keer aflossen. Je hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde, tenzij je ervoor kiest om onderweg aflossingen te doen. Klik hier voor meer over een aflosvrije hypotheek.

Bekijk de video
Dane Deaner 1Wfxk3wjxzu Unsplash