Terug

Welke stappen moet ik doorlopen om een hypotheek aan te vragen?

Hypotheek Grachtenpand Met Details

Goed, je bent eruit. Je weet ongeveer wat je kunt lenen en na een speurtocht op Funda heb je een fijn optrekje gevonden, waar je zelfs al twee keer hebt gekeken. Hebben! Hoe pak je dat aan? Hoe ga je ervoor zorgen dat je die financiering rond krijgt? Tijd voor een actieplan.

Bij wie kan ik terecht voor advies?
Je kunt een hele hoop zelf berekenen en uitzoeken, maar het is slim om je goed te laten adviseren. Want wat past bij jou? Klopt je eigen berekening wel? Niets over het hoofd gezien? Je kunt ervoor kiezen om in zee te gaan met een hypotheekadviseur. Ga voor hypotheekadvies naar de bank of een onafhankelijke hypotheekadviseur.

In de praktijk kan het allemaal wel even duren voor je eruit bent met je hypotheekverstrekker, dus om op tijd alles rond te hebben het is goed om tijdens de huizenjacht al een adviseur in de loop te houden.

Wanneer wordt het dan definitief?
Dan komt het moment dat je een bod doet en… het nog geaccepteerd wordt ook! Dan begint het aanvraagproces. Na een adviesgesprek en de keuze voor een hypotheekverstrekker ontvang je een rente-aanbod. Daarin staat het leenbedrag, de rente, de kosten en het uiteindelijke te betalen maandbedrag. Accepteer je op jouw beurt het renteaanbod van de hypotheekverstrekker? Daarna lever je de gevraagde stukken in (denk aan werkgeversverklaring, loonstrook en een taxatierapport). Als de bank je stukken goed heeft gekeurd krijg je de definitieve offerte, en als je daar een krabbel onder zet heb je officieel een overeenkomst met je hypotheekverstrekker voor een hypotheek.

Begin op tijd met dit hele proces, want het moet binnen de periode van ontbindende voorwaarden van je koopcontract rond zijn. 

Wat doet de notaris  allemaal?
Je hypotheeklening wordt gestort op rekening van een notaris, die jezelf uitkiest. Die regelt het formele gedeelte van de overdracht van jouw nieuwe huis, zodat de verkopers hun geld krijgen en de belastingen worden afgedragen. De notaris maakt vervolgens ook een leveringsakte op en vestigt het hypotheekrecht. En zorgt dat alles netjes op jouw naam komt te staan.