• Home
  • Nieuws
  • 10 miljard extra afgelost op woning per jaar

10 miljard extra afgelost op woning per jaar

Nederlanders gebruiken geld dat ze overhouden liever voor extra aflossing van hun hypotheek dan om te sparen. Ongeveer 45% van de Nederlanders houdt geld over. Gemiddeld lossen huizenbezitters € 10.000 tot € 15.000 per jaar af. In totaal is dat jaarlijks 10 miljard aan extra aflossingen. Dat blijkt uit onderzoek van ING.

Lage rente

Bovenop de reguliere aflossing van de hypotheek loste iets meer dan 20% van de woningeigenaren met een hypotheekschuld het afgelopen jaar extra af. De belangrijkste redenen om dit te doen zijn dat het huis onder water staat of om sneller van de hypotheekschuld af te zijn. De lage rente van de laatste tijd speelt ook een rol bij de extra aflossingen. Huizenbezitters die een vaste hypotheekrente hebben, zien namelijk het verschil tussen hun hypotheekrente en de nog steeds dalende spaarrente steeds verder oplopen.

Huurverhogingen

Terwijl huizenbezitters de afgelopen drie jaar profiteren van de dalende woonlasten (ongeveer 8% minder dan drie jaar geleden), zijn de gemiddelde woonlasten van huurders juist met 8% gestegen in de afgelopen drie jaar. Dat komt door de doorgevoerde huurverhogingen. Deze waren het sterkst in Amersfoort, Haarlem en Nijmegen. De plaatsen waar huizenbezitters het meest profiteerden van hun dalende woonlasten, zijn Emmen, Apeldoorn en Ede.

Meeste mensen houden geld over

Voor 15% van de Nederlanders gold dat ze in het tweede kwartaal van 2016 moeilijk konden rondkomen. Al drie jaar op rij daalt dit percentage. Voor 45% van de huishoudens geldt dat hun inkomen harder groeit dan hun uitgaven en dat zij dus geld overhouden. Dit jaar verwacht ING dat het totaal beschikbaar inkomen dit jaar met 3% stijgt, terwijl de consumptie slechts met 2% zal groeien.

Lees meer: Waarom is aflossen belangrijk?

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link