• Home
  • Nieuws
  • 15% meer woningen verkocht in afgelopen kwartaal

15% meer woningen verkocht in afgelopen kwartaal

In het tweede kwartaal van 2016 werd een recordaantal huizen verkocht, 42.819 woningen uit het NVM-bestand wisselden van eigenaar. Onder andere door de gunstige rente en het lage aanbod vrije sectorwoningen in sommige gebieden, meldt de NVM. Dat is een stijging van maar liefst 15% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.

Record verbroken

De totale koopwoningmarkt heeft naar schatting zo’n 55.000 transacties gerealiseerd in het tweede kwartaal. Het record van het hoogste aantal verkochte woningen is verbroken in het afgelopen jaar. Ruim 153.000 woningen kregen een nieuwe eigenaar in de afgelopen 12 maanden. Dit is een verbetering van het oude record uit 2006. Voor de gehele markt schat de NVM het aantal transacties in op 199.000.

Lage rente

NVM-voorzitter Gert Jaarsma geeft aan dat de lage rente een belangrijke reden is voor de cijfers die we momenteel zien. Daarnaast speelt mee dat veel woningkopers eigenlijk geen andere keuze hebben dan een eigen woning te kopen: "In gebieden met een krappe woningmarkt zijn te weinig nieuwbouwwoningen of vrije sectorhuurwoningen aanwezig om aan de vraag te voldoen."

Gestegen woningprijzen

Het afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen nog wat verder. Gemiddeld werd er voor een koopwoning 2,7% meer betaald dan in het eerste kwartaal van 2016. Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2015 is de stijging 5,6%. Ondanks dat het prijspeil nog steeds 7% onder het niveau bij de start van de financiële crisis ligt, krijgen huiseigenaren inmiddels wel 14% meer voor hun woning dan op het dieptepunt.

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link