• Home
  • Nieuws
  • 8% meer hypotheekaanvragen dan vorig jaar

8% meer hypotheekaanvragen dan vorig jaar

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat er in de eerste zes maanden van 2016 8% meer hypotheken zijn aangevraagd dan in dezelfde periode in 2015. Het aantal hypotheekaanvragen steeg van 152.800 naar 164.800. Al sinds 2013 is er een stijgende lijn te zien in de cijfers over hypotheekaanvragen.

Piek door aanscherping regels

Ondanks de stijging op langere termijn werden er in juni 2015 toch zo’n 25% meer hypotheken aangevraagd dan in juni 2016. Volgens HDN is dit verschil te verklaren doordat de regels voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn verscherpt per 1 juli 2015. Dit zorgde voor een grote piek in het aantal hypotheekaanvragen. Omdat NHG dit jaar geen aanpassingen per 1 juli heeft doorgevoerd, is een dergelijke piek in hypotheekaanvragen dit jaar uitgebleven.

Gelijkmatig verdeeld

Door het uitblijven van een piek, zien de cijfers er gelijkmatig verdeeld uit, aldus Dorine van Basten MBA, directeur HDN: "De productie is redelijk gelijkmatig over de maanden verdeeld, waardoor de consumenten minder last hebben gehad van piekbelasting bij zowel adviseurs als hypotheekverstrekkers", zegt directeur Dorine van Basten van HDN.

Minder papierwerk

Aandachtspunt voor HDN is momenteel het versnellen van de doorlooptijden in de hypotheekbranche. Op deze manier moeten consumenten sneller zekerheid krijgen over hun hypotheek. Ook het in te vullen papierwerk moet minder worden door gebruikmaking van gevalideerde brondata, vertelt Van Basten: “We moeten af van het papierwerk! Alle relevante data is beschikbaar, maar versnipperd over verschillende bronnen. De consument moet in staat gesteld worden om deze op een snelle en gemakkelijke manier met zijn financiële dienstverlener uit te wisselen. HDN zet zich hiervoor in.”

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link