• Home
  • Nieuws
  • Beschikbaar inkomen gestegen met 3%

Beschikbaar inkomen gestegen met 3%

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse huishoudens in het eerste kwartaal van 2016 meer geld te besteden hadden dan in dezelfde periode het jaar ervoor. De stijging van het beschikbaar inkomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 was 3%. Al meer dan een jaar is er nu een continue stijging te zien van het beschikbaar inkomen.

Meer inkomsten

De redenen dat er wederom een stijging wordt waargenomen in het beschikbaar inkomen zijn tweeledig. Enerzijds zijn de lonen van werknemers gestegen en anderzijds hebben ook zelfstandigen hogere inkomsten uit hun productieactiviteiten. Bovendien is het aantal werknemers en zelfstandigen gestegen ten opzichte van vorige kwartalen.

93.000 banen erbij

Vergeleken met het loon van begin 2015 steeg het inkomen van werknemers met 1,4%. Per arbeidsjaar komt het uit op een loonstijging met 1,9%. De cao-loonontwikkeling van 1,8% is dus vrijwel gelijk aan deze stijging. Er kwamen 93.000 banen bij voor werknemers, wat resulteert in een stijging van 1,2%. De meeste extra banen waren te vinden in de uitzendbranche, met een groei van 52.000 banen (8,7%). Zelfstandigen hadden 5,9% meer inkomsten uit hun werk en er kwamen 19.000 zelfstandigen bij in het eerste kwartaal van 2016 (+0,9%).

Lees meer: Wat gebeurt er als mijn inkomen verandert?

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link