• Home
  • Nieuws
  • Eerste robots actief in financiële sector

Eerste robots actief in financiële sector

Een robot die klanten helpt bij het regelen van bank- en verzekeringszaken… klinkt dat als science fiction? Dat is het toch niet. In Japan gaat in het najaar van 2016 de eerste robot aan de slag als verkoper van verzekeringen. Zijn naam is Pepper.

Pizza’s en verzekeringen

SoftBank, het Japanse ICT-bedrijf dat Pepper heeft ontwikkeld, krijgt veel aanvragen van bedrijven die ook met de robot willen gaan werken. In het voorjaar van 2016 begon Pepper aan een baan bij Pizza Hut en dat was nog lang niet alles. Hij gaat namelijk eind 2016 aan het werk bij de Japanse levensverzekeraar Meiji Yasuda. Als de proef bevalt, wil het financiële bedrijf volgend jaar voor de tachtig vestigingen van het bedrijf in totaal honderd robots aan het werk zetten.

Opvallend

Het uitleggen van verzekeringsproducten aan klanten wordt één van de taken die Pepper krijgt bij de verzekeraar. Het gaat daarbij wel om relatief eenvoudige en betaalbare verzekeringsproducten. Door zijn opvallende verschijning wordt hij natuurlijk ook een soort ambassadeur van Meiji Yasuda. De robot gaat dan ook mee naar seminars om presentaties te geven. Ook nemen salesmedewerkers hem mee op bedrijfsbezoeken. De publiciteit die de verzekeraar met Pepper trekt, is een belangrijke reden voor ze om voor de robot te kiezen.

Eigen persoonlijkheid

Inmiddels werken ook andere organisaties met de humanoïde robot Pepper. Zo werkt hij al in twee Belgische ziekenhuizen en op de cruiseschepen van het bedrijf Costa. Dankzij de kunstmatige intelligentie van de robot, krijgt hij de mogelijkheid om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Via de ‘cloud’ is Pepper verbonden met zijn soortgenoten, waardoor de robots leren van elkaar. In Nederland is innovatiebureau Dutchwork het eerste bedrijf dat Pepper naar ons land haalde.

Lees meer: Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt?