• Home
  • Nieuws
  • Je spaargeld en de belasting

Je spaargeld en de belasting

Je spaargeld en de belasting
In 2018 betaal je als spaarder minder belasting. Dit komt door een wijziging in het heffingsvrij vermogen en een wijziging in het rendement op spaargeld. Hieronder leggen wij precies uit hoe het zit.

Heffingsvrij vermogen
Het bedrag aan spaargeld waarover je geen belasting hoeft te betalen - het heffingsvrije vermogen in box 3 (inkomen uit sparen of beleggen) - wordt in 2018 verhoogd van 25.000 naar 30.000 euro. Voor fiscale partners geldt een gezamenlijk heffingsvrij vermogen van 60.000 euro. Dit was 50.000 euro. 

Rendement op spaargeld
De fiscus heeft bepaald dat in 2018 wordt gerekend met 0,36% rendement op het spaargedeelte in de vermogensschijven. Dit was in 2017 nog 1,63%.

In box 3 wordt er voor spaarders verschillende rendementspercentages gebruikt, die elk jaar opnieuw worden vastgesteld. Over het rendementspercentage wordt vervolgens 30% belasting geheven.

Hoeveel belasting je uiteindelijk moet betalen hangt af van je vermogen. De fiscus verdeelt je vermogen namelijk over 3 vermogensschijven, die elk een andere verdeling tussen spaargeld en beleggingen hanteren. Wil je berekenen hoeveel je belasting moet betalen? Dan verwijzen wij je door naar website van de Belastingdienst.