• Home
  • Nieuws
  • Laagste huurstijging in 5 jaar tijd

Laagste huurstijging in 5 jaar tijd

De huurprijzen voor Nederlandse woningen zijn dit jaar gemiddeld met slechts 1,9% gestegen. Dit is de laagste stijging in 5 jaar, meldt het CBS.

Lagere inflatie

Het inkomensafhankelijk huurbeleid werd ingevoerd in 2013. In dat jaar zijn de huren nog gestegen met 4,7%, maar daarna werd die stijging elk jaar minder. Dat komt doordat de inflatie lager is geworden. In 2015 was de inflatie nog maar 0,6%. Ook kwam het steeds minder vaak voor dat verhuurders de huur verhoogden met het maximumbedrag.

Minder vaak maximale huurverhoging

Dit jaar kreeg slechts 19% van de huurders te maken met de maximale huurverhoging die voor hen geldt. Drie jaar geleden gold dit nog voor 66%. De maximale verhoging werd het vaakst opgelegd aan huurders met een hoog inkomen. Van de huurders met lage inkomens kreeg slechts 19% hiermee te maken, terwijl dat in 2013 nog 77% was.

De sterkste toename van de huurprijs werd gemeten in Amsterdam; hier stegen de huren met 2,9%. In Drenthe stegen de huren met slechts 1,2%.

Daling van de huurprijs

Het gaat niet alleen om een lagere stijging, in 4% van de gevallen daalde de huur zelfs. Dit percentage is een stuk hoger dan de afgelopen jaren te zien was. De aanpassing van het huurpuntensysteem in oktober 2015 heeft hier ook invloed op gehad. Daardoor kregen sommige huurders een lagere maximale huur. Ook na een bewonerswisseling dalen sommige huurprijzen.

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link