• Home
  • Nieuws
  • Meer huizen verkocht in mei 2016

Huis kopen blijft populair

Maar liefst 25,3% meer huizen verkocht in mei 2016

Cijfers van het Kadaster laten een grote stijging zien in het aantal verkochte woningen. Ten opzichte van mei 2015 werden er een jaar later 25,3% meer huizen verkocht. Het aantal steeg van 12.827 naar 16.066. Dat is echter wel een kleine daling ten opzichte van april 2016, toen er 16.387 verkochte woningen werden geregistreerd.

Appartementen groeien hardst

Uit de cijfers blijkt dat er bij de verkoop van appartementen de grootste stijging te zien was. Hier werden er maar liefst 31% meer van verkocht. Twee-onder-een-kapwoningen groeiden het minst hard in verkoopcijfers: 16%. In de provincie Groningen was de sterkste groei te zien met 36,5%. Zeeland liet slechts een groei van 6,3% zien.

Lage rente en consumentenvertrouwen

Woordvoerder Roeland Kimman van makelaarsorganisatie NVM ziet de lage hypotheekrente en het gegroeide consumentenvertrouwen als de belangrijkste redenen voor de stijging van de woningverkopen: “De huidige hypotheekrente is echt een cadeautje.” Maar de rente werkt niet alleen maar in het voordeel van de koper, zo zegt hij: “Door de marktwerking zie je dat je bijvoorbeeld in Amsterdam nu al snel 2,5 ton kwijt bent voor een appartementje.”

Moeilijker voor starters

Hoewel de huren steeds hoger worden, en starters daardoor graag een huis willen kopen, wordt dat er volgens Kimman niet makkelijker op: “Door allerlei verzwarende maatregelen, zoals strengere eisen van de banken, de hypotheekgarantie en de eisen van het Nibud zie je een verschuiving van starters naar een later moment. Zij wachten nu totdat ze voldoende kapitaal hebben.”

Bron: AD.nl

Lees meer: Is mijn huis na verbouwing meer waard?

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link