• Home
  • Nieuws
  • Stijgende grondprijs kan nieuwbouw vertragen

Stijgende grondprijs kan nieuwbouw vertragen

De prijs van bouwgrond is op dit moment 6,3% hoger dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Belangenorganisaties vrezen dat nieuwbouwprojecten hierdoor kunnen worden vertraagd.

Huurwoningen steeds duurder

De stijgende prijs van bouwgrond kan grote gevolgen hebben voor de woningmarkt, zo verwachten betrokkenen uit de bouwsector. Het bouwen van sociale huurwoningen en voor bewoners uit de middenklasse wordt steeds duurder door de stijging.

Tekort aan nieuwe woningen

In een interview met De Telegraaf verwoordt een woordvoerder van Bouwend Nederland het als volgt: “Het lijkt ons niet handig om het herstel van de woningmarkt weer te smoren met stijgende grondprijzen.”

Momenteel is er een tekort aan nieuwe woningen, doordat er in de recessie minder is gebouwd. Vooral in de steden is dit het geval. Elk jaar zouden er 50.000 nieuwbouwwoningen gebouwd moeten worden om dit tekort weg te werken. Door de stijgende grondprijs komt deze ambitie nu wellicht in gevaar.

Samenwerking bouwsector en overheid

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) moeten de bouwsector en de overheid samenwerken om het ontstane tekort weg te werken: “Je moet veel meer kijken waar er een tekort is. Je wilt niet dat steden, zoals voor de crisis, maar raak bouwen om maar aan de vraag te voldoen. Dan krijg je weer appartementen zonder balkon en berging, die je niet kwijtraakt.”

Lees meer: Wat gebeurt er als mijn inkomen verandert?