• Home
  • Nieuws
  • Trend: eerst andere woning kopen, dan bestaande verkopen

Trend: op de woningmarkt

Vooral in Amsterdam en Utrecht komt het de laatste tijd vaker voor dat consumenten al een andere woning kopen voordat ze hun bestaande woning verkocht hebben. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) draagt de schaarste op de woningmarkt in deze steden bij aan deze trend. Consumenten zijn vol vertrouwen dat ze hun huidige woning snel zullen verkopen.

Risico op dubbele woonlasten

Deze omschakeling is opmerkelijk, want vanaf de kredietcrisis van 2008 zijn de voordelen van het eerst verkopen van een woning duidelijk gebleken. De financiële risico’s zijn in dat geval veel beperkter, omdat de verkopende consument precies weet wat er daarna besteed kan worden aan de nieuwe woning / hypotheek.

Bij een omgekeerde volgorde zou het kunnen zijn dat er na het aankopen van een nieuwe woning er een situatie ontstaat waarin huiseigenaren met dubbele woonlasten blijven zitten als de huidige woning niet snel genoeg verkocht wordt. Toch nemen huiseigenaren in Amsterdam en Utrecht nu dus dit risico voor lief.

Onafhankelijk financieel advies

Consumenten in de twee genoemde grote steden vinden het juist een groter risico dat ze hun eigen huis wel verkocht hebben terwijl ze niet op tijd een nieuwe woning kunnen kopen door het beperkte aanbod. Een situatie waarin zij tijdelijk moeten huren, vinden ze niet wenselijk.

Volgens de VEH is het verstandig voor huizenbezitters om eerst onafhankelijk financieel advies in te winnen voor zij een besluit nemen over de volgorde van verkoop en aankoop. Op deze manier kunnen zij de risico’s duidelijk in kaart brengen. Dat is vooral nodig omdat er niet zo gemakkelijk meer overbruggingsleningen worden verstrekt.

Lees meer: Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt?