• Home
  • Nieuws
  • Wederom flinke daling internetfraude

Wederom flinke daling internetfraude

Het aantal gevallen van fraude met internetbankieren blijft flink dalen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Uit de cijfers blijkt dat criminelen via internet amper nog erin slagen geld buit te maken op deze manier.

Nog maar een half procent over

In de eerste helft van 2016 was de totale schade door fraude via internetbankieren € 148.000. Dat is nog maar een half procent van het bedrag dat in de eerste helft van 2012 werd buitgemaakt: 25 miljoen euro. Ook in vergelijking met de schade in de tweede helft van 2015 is een flinke daling te zien. Toen was het totaalbedrag € 814.000.

Minder misleiden

De NVB en de Betaalvereniging geven aan dat er voor internetcriminelen ook steeds minder geld te halen valt bij andere praktijken, zoals malware en phishing. Dit is mede dankzij hun eigen voorlichtingscampagnes, denken de verenigingen: “Banken kunnen die pogingen tot fraude steeds beter detecteren en hun klanten laten zich steeds minder misleiden.”

In totaal 4,7 miljoen aan fraude

In de eerste zes maanden van het jaar kostte alle fraude in het betalingsverkeer bij elkaar 4,7 miljoen euro. Het grootste deel daarvan kwam door misbruik van gestolen of verloren betaalpassen: 1,6 miljoen euro. Hier wordt ook de fraudevariant toe gerekend waarbij mensen worden overgehaald door criminelen om hun pinpas per post op te sturen. De betaalbranche startte in januari 2016 een campagne om mensen te waarschuwen hiervoor.