Wat bedoelen jullie met de rente daalt automatisch mee bij aflossen?

Uniek bij NIBC Direct is dat jouw rentetarief automatisch meedaalt bij aflossen. Omdat je aflost op jouw lening wordt het risico voor de bank kleiner. Dat beloont NIBC Direct met een lager rentetarief. Oftewel door jouw maandelijkse aflossing wordt je rente dus ook automatisch lager.

De rente op jouw hypotheek wordt bepaald door de hoogte van jouw lening ten opzichte van de waarde van jouw woning. Deze verhouding noemen wij een tariefklasse (t/m 65%, t/m 80%, t/m 95% en t/m 105%). Jouw tariefklasse in combinatie met de gekozen looptijd bepaalt de hoogte van jouw hypotheekrente.

Als jouw woningaankoop onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) valt, geniet je direct van het scherpste rentetarief en zijn er geen lagere tariefklassen.

Voorbeeld: Je hebt een lening van € 200.000 en de waarde van jouw woning is ook € 200.000. De verhouding van de lening ten opzichte van de waarde van de woning is 100%. Jouw lening valt in de hoogste tariefklasse tot en met 106%. Toen je de lening afsloot waren dit de rente percentages per tariefklasse.

Tariefklassen (voorbeeld):
Tot en met 65% 4,10% Tot en met 80% 4,20% Tot en met 95% 4,30% Tot en met 106% 4,50%

Als jouw lening door aflossingen kleiner wordt dan €190.000 komt de verhouding lening ten opzichte van de waarde van de woning op 95% (€ 190.000 lening gedeeld door € 200.000 woningwaarde X 100%) en valt de lening in de tariefklasse tot en met 95% en dus geldt voor jou het tarief van 4,30%. Het verschil tussen de tariefklasse tot en met 106% en tot en met 95% was toen je de lening afsloot 0,20%. Dit verschil brengen wij in mindering op jouw rentetarief van 4,50%. Tot het einde van jouw rentevastperiode betaal je dit lagere tarief. Jouw maandbedrag wordt aangepast. Daarna wordt het tarief opnieuw vastgesteld. Natuurlijk op basis van de tariefklasse waar de lening dan in valt en de dan geldende rentepercentages.

Let op: de getallen in dit rekenvoorbeeld zijn fictief.

Voor NHG geldt één vaste tariefklasse met scherpe rentetarieven.
Wij gebruiken cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies