Niet direct duidelijk?

De meest gestelde vragen

 • Uitleg over uw belastingstatus

  Waarom moet ik vragen beantwoorden over mijn belastingstatus?

  NIBC Direct krijgt, net als andere banken, steeds vaker te maken met wetgeving die verplicht om informatie en persoonsgegevens aan overheden te verstrekken. Overheden willen op deze manier meer inzicht krijgen in gegevens van hun inwoners om belastingontwijking tegen te gaan. De volgende wetgeving bepaalt waarom wij naar je belastingstatus vragen: 

  1. Common Reporting Standard (hierna “CRS” genoemd).
  2. Foreign Account Compliance Act (hierna “FATCA” genoemd).

  Wat betekent CRS voor mij?

  CRS is Europese wetgeving, met als doel belastingontduiking tegen te gaan. CRS voorziet in een wereldwijde automatische uitwisseling van informatie tussen landen die aan de CRS deelnemen. De CRS verplicht financiële instellingen om aan hun lokale belastingdienst financiële rekeningen te rapporteren die worden aangehouden door rekeninghouders die fiscaal ingezeten zijn in een CRS-land.

  Voor nieuwe klanten vraagt NIBC Direct daarom naar de fiscale woonplaats en naar het BurgerServiceNummer (BSN) en/of Tax Identification Number (TIN). Zonder deze informatie kan NIBC Direct geen rekening voor je openen.

  Wanneer ben je fiscaal inwoner van Nederland?

  • Je brengt de meeste tijd door op een Nederlands adres.
  • Je partner en gezin wonen in Nederland.
  • Je werkt in Nederland.
  • Je bent verzekerd in Nederland.
  • Je hebt een Nederlandse huisarts.
  • Je bent lid van een of meer Nederlandse verenigingen.
  • Je kinderen volgen een opleiding in Nederland.

  In het algemeen is de fiscale woonplaats daar waar je je permanente woon- of verblijfplaats hebt. Er zijn echter landen die afwijkende regels kennen. Welk woonplaatsbegrip in een bepaald land geldt, kun je vinden op www.oecd.com/taxresidence. Heb je twijfel over je fiscale woonplaats? Raadpleeg dan een belastingadviseur.

  Vraag: Ik ben géén fiscaal inwoner van Nederland. Kan ik klant worden bij NIBC Direct?
  Antwoord: Ben je géén fiscaal inwoner van Nederland? Dan kun je geen klant worden bij NIBC Direct in Nederland. Ben je wel fiscaal inwoner van België of Duitsland? Dan kun je wel klant worden bij NIBC Direct in België of Duitsland.

  Vraag: Ik ben fiscaal inwoner van Nederland en van één of meer andere landen. Hoe kan ik klant worden bij NIBC Direct?
  Antwoord: Ben je fiscaal inwoner van Nederland en van één of meer andere landen? Dan kun je alleen klant worden bij NIBC Direct als je één van de aanvraagformulieren, die je hieronder vindt, en het formulier ‘Bepalen fiscaal inwonerschap’ invult en naar ons opstuurt.

  Meer informatie

  Meer informatie over de fiscale woon- en vestigingsplaats vind je in de brochure van de Nederlandse Vereniging van Banken.

  Uw fiscale  woon- of vestigingsplaats (Nederlandse Vereniging van Banken)

  Wat betekent FATCA voor mij?

  FATCA is Amerikaanse wetgeving met als doel het tegengaan van belastingontwijking door Amerikaanse belastingplichtigen. Daarom moet ook NIBC Direct controleren of haar klanten Amerikaans belastingplichtig zijn. Als dat zo is, sturen wij de rekeninggegevens naar de Nederlandse belastingdienst. Deze stuurt de gegevens door naar de Amerikaanse belastingdienst.

  Deze wet is alleen op jou van toepassing als je belastingplichtig bent in de Verenigde Staten. Rekeninghouders die géén US Person zijn merken niets van deze nieuwe wet.

  Wanneer ben je Amerikaans belastingplichting? 

  Je bent een US Person als je voldoet aan één van de van de onderstaande situaties:

  • je woont in de Verenigde Staten (inclusief de volgende Amerikaanse territoria: Puerto Rico, Guam en de Amerikaanse Maagdeneilanden):
  • je bent een Amerikaans staatsburger;
  • je hebt of had een bepaalde variant US Green Card.

  Op http://www.nvb.nl/thema-s/veiligheid-fraude/2037/fatca.html, de website van de Nederlandse Vereniging van Banken, vind je meer informatie en een brochure over dit onderwerp. Je kan ook contact opnemen met je belastingadviseur.

  Vraag: Ik ben US Person. Hoe kan ik klant worden bij NIBC Direct?
  Antwoord: Als je US Person bent, kun je alleen klant worden bij NIBC Direct als je één van de aanvraagformulieren, die je hieronder vindt, en het formulier ‘Bepalen fiscaal inwonerschap’ invult en naar ons opstuurt.

  Aanvraagformulieren NIBC Direct

  Rekening op een naam (enkelvoudige rekening)
  Rekening op twee namen(gezamenlijke rekening)
  Rekening op naam van een minderjarige (jeugdspaarrekening)

  Bepalen fiscaal inwonerschap (Nederlands)

  Stap 1
  Vul het 'Aanvraagformulier' in en het formulier 'Bepalen fiscaal inwonerschap' in. 

  Stap 2
  Mail of stuur ons deze documenten met een kopie van je paspoort of ID kaart.

  Stap 3 
  Log in en vind je rekeningnummer.

  Stap 4
  Stort je eerste spaargeld.

  Ben je hiermee geholpen?

  Ja Nee, ik wil graag contact

  Moet ik het saldo van mijn NIBC Direct Spaarrekening aangeven op mijn belastingaangifte?

  Het saldo van je spaarrekening valt onder Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. NIBC Direct is verplicht jaarlijks jouw saldogegevens door te geven aan de belastingdienst. Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar de website van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl . Je vindt hier uitgebreide informatie over dit onderwerp.

  Ben je hiermee geholpen?

  Ja Nee, ik wil graag contact

  Ben ik belasting verschuldigd over de rekening die op naam staat van mijn minderjarige kind?

  Het kan inderdaad zo zijn dat je belasting betaalt over het bedrag dat op de rekening van jouw kind staat. Dat bedrag valt namelijk onder uw vermogen in box 3. Dat betekent dat de Belastingdienst dit saldo meerekent als je belasting betaalt. Of je daadwerkelijk belasting moet betalen, hangt af van jouw totale vermogen in box 3. Meer informatie hierover leest op www.belastingdienst.nl .

  Ben je hiermee geholpen?

  Ja Nee, ik wil graag contact

  Ik wil graag jullie algemene voorwaarden per post ontvangen. Kan dat?

  Je kunt onze voorwaarden niet per post ontvangen. Wij zijn namelijk een online spaarbank. Al onze diensten bieden wij online aan. Je vindt ze wel heel eenvoudig op onze website. Klik op deze link voor onze algemene voorwaarden.

  Ben je hiermee geholpen?

  Ja Nee, ik wil graag contact

Phishing achtergrond.jpg

Heb je een vraag of opmerking?

Dan kun je ons digitaal bereiken en ontvang je zo spoedig mogelijk een antwoord van ons. Of bel gratis 0800 – 409 4094

Contactformulier of Klachtenformulier

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link