• Home
  • Sparen informatie
  • Vakantiegeld mei 2016

Vakantie geld. Vakantie vieren, uitgeven of sparen?

Sinds wanneer krijgen wij vakantiegeld?

Rond 1920 werd het begrip vakantiegeld geïntroduceerd. Loodgieters en bouwvakkers waren toen in staking omdat zij vonden dat ze recht hadden op doorbetaling van salaris tijdens de vakantie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er bovenop het betaalde verlof nog een extra vakantietoeslag. Veel mensen konden namelijk geen vakantie betalen van hun salaris. De werkgevers waren ook blij met hun uitgeruste werknemers. Het duurde echter nog tot 1968 voordat het vakantiegeld wettelijk werd vastgelegd.

Waar geven wij ons vakantiegeld aan uit?

Het vakantiegeld wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor andere zaken, zoals het aflossen van een schuld of voor grote aankopen. Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) deed vorig jaar onderzoek naar waar wij ons vakantiegeld aan uitgeven. En wat blijkt? De meeste mensen gaan nog steeds van het vakantiegeld op vakantie. Gevolgd door een groep die het vakantiegeld stort op de spaarrekening.

Bestemming vakantiegeld  %
Vakantie  43
Sparen  36
Op de grote hoop  16
Korte uitstapjes  16
Grote aankopen  13
Huishoudelijke uitgaven  13
Aflossen van schulden of betalingsachterstanden  12
Tekorten op lopende rekeningen (roodstand) aanvullen 9
Achter de hand houden voor het geval het inkomen gaat dalen 9
Anders 6
Weet ik niet 3

Bron: NIBUD Vakantiegeld-enquête 2015

Toegang tot chatfunctionaliteit

Indien je gebruik wenst te maken van de chatfunctionaliteit dan moet je onze chat cookies toestaan, meer info via volgende link