Tips om geld te sparen

Veel mensen sparen met een spaarplan om een bepaald toekomstbeeld te bereiken. Bij de één is het voor (de studie van) het kind of kleinkind, het aanvullen van het pensioeninkomen of het kopen van een woning. Op deze pagina delen we tips om van sparen een gewoonte te maken om zo jouw doel te bereiken. Een spaardoel formuleren zal zorgen dat je sneller bij het streefbedrag komt.

Tips om te sparen

 • Het leren om periodiek te sparen heeft altijd even tijd nodig. Het liefst sparen we snel, maar het kan zo zijn dat je niet veel geld hebt om te sparen. Wanneer je spaargeld op een aparte rekening hebt staan, zie je het geld minder en is de drempel om het terug over te maken naar de betaalrekening hoger. Hierdoor ga je sneller sparen.

 • Wil je jouw droomauto kopen, het aanvullen van het pensioeninkomen of sparen voor een huis? Wanneer je een spaardoel voor ogen hebt, zal dit meehelpen aan het gemak en snelheid van sparen.

 • Maak van sparen iets leuks en niet een te grote uitdaging. Een spaartip is om klein te beginnen en stap voor stap wat meer opzij te zetten. Maak hiervoor een spaarplan zodat je beter leert om te sparen.

 • Heb je net je vakantiegeld binnen? Of een mooie bonus gekregen? Zet eerst wat geld opzij, zodat je weer een stapje dichterbij jouw spaardoel bent.

 • Als je jouw geld langere tijd niet nodig hebt, kan je ook kiezen voor een termijndeposito. Dit houdt in dat je geld wat langer vast zet en hiervoor een hogere rente ontvangt. Zo spaar je sneller dan wanneer je voor een standaard spaarrekening kiest.

Sparen voor...

 • Sparen voor de (studerende) kinderen.

  Het Nibud heeft een Geldplan tool ontwikkeld die inzicht geeft in welk bedrag je opzij wil en kan zetten. Ook geeft het inzicht in het rendement van sparen en/of beleggen.

 • Sparen voor later

  Wellicht moet je nog lang niet aan jouw pensioen denken of zit je er juist bijna tegen aan. Wanneer je in loondienst bent, bouw je in de meeste gevallen automatisch een pensioen op. Als dat niet het geval is, dan moet je zelf sparen voor jouw pensioen. Bekijk op het Nibud alle informatie over pensioen sparen. 

 • Sparen voor grote uitgaven

  De eerste stap om te sparen is het om inzichtelijk te maken hoeveel je kan besparen. Ga daarna aan de slag met een bespaarplan en leer sparen.

Xuosh I012m

Spaargeld duurzaam investeren

Wat doet NIBC Direct met jouw spaargeld?

We hebben geen kluis waar al het spaargeld ligt. Als je spaart bij NIBC Direct weet je dat het geïnvesteerd wordt in de woningmarkt en solide bedrijven. Denk hierbij aan bedrijven die oplossingen bieden voor duurzame energie, projecttransformaties van gebouwen en scheepvaart.

Dit doen we al sinds 1945. Met jarenlange kennis en ervaring zijn we onmisbaar geworden in de sector. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid als het gaat over verduurzamen serieus. Want we vinden het niet meer dan logisch om bewust bij te dragen aan een wereld die je je geliefden toewenst.

NIBC Direct Adviseur (1)

Nog geen spaarrekening?

Start met sparen bij NIBC Direct voor een betere toekomst.